De ce pleacă românii din țară. Lista veniturilor minime din Europa

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
Munca in UE
Sursa: https://www.profimediaimages.ro/

Salariile minime reale au scăzut în majoritatea statelor UE pe măsură ce inflația a urcat la cele mai ridicate niveluri din ultimele decenii. Unde se simte cel mai puternic acest lucru în Europa? Și care sunt salariile în țările Europei.

Ratele mari ale inflației au afectat foarte mult lucrătorii din țările UE, atingând niveluri nemaivăzute de patru decenii.

Gospodăriile cu venituri reduse se confruntă acum cu dificultăți. Aproape toate statele membre ale UE au crescut salariul minim în ultimii doi ani, dar inflația în creștere a condus la o scădere a salariilor reale.

În Uniunea Europeană, rata anuală a inflației a ajuns și la 11,5% anul trecut. Pentru comparație, între 1997 și sfârșitul anului 2021, cea mai mare inflație anuală înregistrată a fost doar de 4,4%, în iulie 2008. România a avut anul trecut rate anualizate și de 15%, ceea ce a măcinat veniturile populației chiar mai rău decât în UE.

Această creștere dramatică a inflației lovește în mod disproproționat gospodăriile cu venituri mici, cele mai vulnerabile. Multe state UE au crescut recent salariile minime. Însă creșterile n-au ținut pasul cu inflația.

Ultimele date complete disponibile, centralizate de euronews.com, arată că salariul minim real - adică salariul care reflectă impactul inflației - a scăzut în multe țări ale UE.

Cele mai mari și cele mai mici salarii minime în UE în 2022 variau între 2.313 euro în Luxemburg și 363 de euro în Bulgaria. Există șase țări cu un salariu minim peste 1.500 de euro. Acestea sunt Luxemburg, Belgia (1.842 euro), Irlanda (1.775 euro), Țările de Jos (1.756 euro), Germania (1.744 euro) și Franța (1.646 euro).

salarii europa
sursa: euronews.com

Salariul minim este sub 1.000 de euro în 13 din dintre statele membre UE, inclusiv în România. 

Printre țările candidate și potențial candidate, acesta variază de la 269 de euro în Albania la 532 de euro în Muntenegru.

În ultimii 10-15 ani au emigrat mai mult de 2 milioane de români, ceea ce reprezintă aproape 20% din forța de muncă, arată un raport al Băncii Mondiale, citat de rfi.ro. Românii care aleg să plece sunt tineri și au un nivel de educație mai ridicat decât cei care rămân în țară.