Curtea Europeană de Justiție obligă Ungaria la plata a 200 de milioane de euro amendă pentru nerespectarea dreptului la azil

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
ungaria ue
sursa: gettyimages.com/

Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) a condamnat joi Ungaria la plata unei amenzi în valoare de 200 de milioane de euro, la care se adaugă o penalitate de un milion de euro pe zi, pentru nerespectarea dreptului UE în materie de azil.

Sesizată de Comisia Europeană, CEJ a constatat că Budapesta nu a pus în aplicare una dintre hotărârile sale, din decembrie 2020, referitoare la respectarea reglementărilor legislaţiei Uniunii în materie de migrație.

"Această nerespectare, care constă în sustragerea deliberată de la aplicarea unei politici comune a Uniunii în ansamblu, constituie o încălcare fără precedent şi extrem de gravă a dreptului UE. Ungaria nu respectă procedurile referitoare la acordarea protecţiei internaţionale şi a returnării cetăţenilor în situaţie ilegală către ţările terţe", precizează Curtea Europeană de Justiţie în decizia sa.

Sub conducerea premierului Viktor Orban, aflat la putere din 2010, Ungaria a construit garduri la graniţele sale şi a restricţionat depunerea cererilor de azil la ambasadele din străinătate, o politică condamnată în dese rânduri de CEJ. 

Potrivit Curţii, „nerespectare de către Ungaria a hotărârii are ca efect transferarea răspunderii către alte state membre, care sunt nevoite să asigure primirea migranților. De asemenea, prin refuzul acordării dreptului la azil, Budapesta subminează grav principiul solidarităţii şi al împărţirii echitabile a responsabilităţilor între statele membre”.

Sancţiunea de un milion de euro va fi aplicată drept penalizare pentru fiecare zi de întârziere atât timp cât decizia din 2020 nu este respectată.

Viktor Orban nu este de acord cu decizia oficialilor UE, relatează Reuters.

"Amenda de 200 de milioane de euro, plus un milion de euro pe zi pentru apărarea frontierelor UE, este scandaloasă şi inacceptabilă", a reacţionat liderul ungar.