Criza din China s-a agravat. Bursele ei pierd peste 12% din valoare, la fel de mult cât în tot anul 2023

Dragoș Comache Data publicării: Data actualizării:
china
Sursa: profimediaimages.ro

După un an 2023 slab, criza de pe bursele din China s-a agravat în primele săptămâni ale anului după ce investitorii și-au pierdut speranța că Beijingul poate susține economia. După degringolada de pe piețe din ultimele zile, autoritățile chineze analizează posibilitatea de a interveni pentru a preveni o cădere mai mare a burselor.

Bursele europene au atins săptămâna aceasta minimele ultimilor ani. Indicele principal al Bursei din Hong Kong a scăzut luni cu 2,3% și a ajuns la cel mai redus nivel din octombrie 2022. Indicele a pierdut peste 12% din valoare de la începutul anului, adică aproape la fel de mult cât în tot anul 2023.

În același timp, Bursa din Shanghai a pierdut 2,7%, cel mai mare declin zilnic din aprilie 2022, iar indicele pieței din Shenzhen, un indicator pentru sectorul tehnologic, a avut cea mai proastă zi din ultimii aproape doi ani, după ce a scăzut cu 3,5%. Asta a facut ca în primele zile de tranzacționare din 2024, cei doi indici să scadă cu 4,8%, respectiv 7,7%.

Potrivit CNN, este cel mai slab început de an din 2016, când investitorii și-au vândut deținerile în urma prăbușirii pieței din 2015.

În ultimele luni, criza imobiliară, alături de cea mai lentă creștere economică din ultimele decenii (exceptând perioada pandemiei), și represiunea demarată de autoritățile comuniste împotriva unor sectoare economice au subminat încrederea investitorilor.

Un analist pentru Asia al Mizuho Bank arată că investitorii străini continuă să-și reducă expunerea la risc față de China și au așteptări negative cu privire la evoluției celei de-a doua economii a lumii. Și asta deoarece guvernul chinez nu a luat măsuri eficiente pentru a rezolva problemele din sectorul imobiliar și pentru a stimula redresarea economiei.

În plus, investitorii au fost dezamăgiți după ședința de luni a băncii centrale a Chinei, care a decis să nu modifice rata dobânzii pentru împrumuturi. Asta în condițiile în care o scădere ar duce la reducerea costurilor de împrumut pentru gospodării și companii și ar contribui la stimularea activității economice.

Datele demografice publicate săptămâna trecută, care confirmă că populația Chinei îmbătrânește și se micșorează, nu au contribuit la reducerea temerilor investitorilor.

Nu a ajutat nici discursul premierului chinez de săptămâna trecută de la Davos, care nu a menționat nicio măsură guvernamentală pentru a ajuta la stimularea economiei aflate în dificultate. Analiștii de la ANZ Research arată că oficialul chinez a vorbit în schimb despre capacitatea națiunii de a-și atinge ținta de creșetre de 5% fără a inunda economia cu stimulente masive.

Însă, după degringolada de pe burse, autoritățile chineze iau în considerare adoptarea unui pachet de măsuri pentru a stabiliza piețele de capital.

Politicienii de la Beijing caută să mobilizeze aproximativ 2.000 de miliarde de yuani, echivalentul a 278 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg care citează persoane apropiate situației. Bani ar proveni din conturile offshore ale companiilor de stat chineze și vor intra într-un fond de stabilizare pentru a cumpăra acțiuni pe bursă.

Zvonurile privind crearea acestui fond au făcut ca piețele să-și revină puțin astăzi. Dar investitorii se uită atent la măsurile pe care le va lua guvernul și speră să nu fie dezamăgiți, spune șeful Geo Securities citat de Reuters.

Discuțiile privind pachetul de măsuri arată și neliniștea din rândul decidenților chinezi. Aceștia se grăbesc să oprească vânzările din panică de la bursă, în condițiile în care calmarea investitorilor mici, dintre care mulți au fost afectați și de scăderea prelungită a pieței imobiliare, este vitală pentru menținerea stabilității sociale.

Scăderile înregistrate la începutul acestui an pe bursele din China vin după un an 2023 dificil. Indicele care cuprinde cele mai importante 300 de acțiuni listate la Shanghai și Shenzhen a scăzut cu peste 11% anul trecut, iar referința pieței din Hong Kong a pierdut 14% din valoare.

În schimb, indicele S&P 500 al Bursei din New York a crescut cu 24% în 2023, în vreme ce indicatorul care măsoară evoluția celor mai importante companii europene a avansat cu 13%. În același timp, indicele principal al pieței nipone a crescut cu 28% anul trecut și cu aproape 10% de la începutul lui 2024.