Creșterea economică a zonei euro ar putea atinge prognoza de 0,8%, în ciuda provocărilor geopolitice

G.C. Data publicării:
fonduri europene
sursa: shutterstock.com/

Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a declarat că zona euro va înregistra o creștere apropiată de previziunea Comisiei Europene de 0,8% pentru acest an, în ciuda provocărilor geopolitice.

Fost prim-ministru al Italiei, Gentiloni a fost comisar european pentru economie sub conducerea președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen din decembrie 2019, însă nu va prelua un nou mandat. Propunerea Ursulei von der Leyen pentru următorul colegiu al comisarilor este letonul Valdis Dombrovskis, pentru economie şi productivitate.

Gentiloni a declarat jurnaliștilor, înaintea unei întâlniri a miniștrilor de finanțe din zona euro, care a avut loc luni la Luxemburg, că incertitudinea geopolitică are un impact asupra economiei, potrivit Bloomberg.

„Vom prezenta estimările la mijlocul lunii noiembrie, dar, mai mult sau mai puțin, credem că prognoza noastră anterioară de 0,8% va fi aproape de realitate, în ciuda situației dificile din unele țări. În același timp, recunoaștem provocările, în special pentru industria manufacturieră, și aceste provocări confirmă importanța competitivității”, a declarat el.

Indicatorii recenți sugerează că economia europeană își pierde avântul într-un moment în care se aștepta ca veniturile reale mai mari să stimuleze o creștere. Inflația din zona euro a scăzut sub 2% pentru prima dată în trei ani.