Consiliul UE: revizuirea regulilor Schengen este necesară pentru a combate fluxul ilegal migrator

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
Schengen
sursa: https://www.profimediaimages.ro/

Consiliul Uniunii Europene a adoptat vineri o reformă în privința Codului Schengen, menită să clarifice cadrul prevăzut pentru reintroducerea controalelor la frontierele interne ale spaţiului european de liberă circulaţie şi să armonizeze restricţiile în caz de urgenţă sanitară, potrivit unui comunicat oficial emis de instituție

Reforma urmăreşte să controleze mişcările migratorii în interiorul spaţiului Schengen şi să permită evacuarea migranţilor către statele terţe. Astfel, un stat membru al UE va putea să transfere cetăţeni din alte țări reţinuţi în zonele de graniţă şi aflaţi ilegal pe teritoriul său către statul de unde au sosit în mod direct. Arestarea va trebui să se desfăşoare într-un cadru de cooperare bilaterală, se precizează în comunicat.

Aceste controale sunt autorizate de Codul Schengen ca măsură excepţională, în caz de ameninţare gravă pentru ordinea publică ori pentru securitatea internă a unui stat, dar numai în mod provizoriu şi pentru o durată ce nu poate depăşi şase luni. Reforma acum adoptată permite ca în cazul unei ameninţări grave de securitate, un stat poate autoriza controale la frontierele sale pentru o durată maximă de doi ani, cu posibilitatea prelungirii încă un an. 

Noile reguli prevăd impunerea de măsuri obligatorii la nivel european pentru a restrânge accesul în blocul comunitar pentru cetăţenii din state terţe în cazuri de urgenţă sanitară de mare amploare, putând fi astfel impuse inclusiv teste şi măsuri de carantină, după ce în timpul pandemiei de COVID-19 Bruxellesul nu a putut emite decât recomandări la adresa statelor membre pentru a încerca să armonizeze restricţiile impuse călătorilor la intrarea în Uniunea Europeană.