Condițiile meteo nefavorabile afectează sectorul viticol german. Producția estimată este la cel mai mic nivel din ultimii șapte ani
Viticultorii germani estimează că recolta de struguri din acest an va fi cea mai mică de după 2017, cu aproximativ 7,9 milioane hectolitri de must, arată prognozele realizate de specialiști din sectorul viticol german.
Recolta din acest an ar urma să fie cu 10% sub media multianuală de 8,8 milioane hectolitri şi cu aproape 9% sub cea din 2023. Ultima dată când Germania a înregistrat un randament atât de mic a fost în 2017, când producţia de must a fost de 7,5 milioane de hectolitri, a anunţat vineri al Institutului German de Vinificaţie din Bodenheim, în apropiere de Mainz.
Îngheţul târziu, ploile abundente şi fluctuaţiile meteorologice au provocat variaţii semnificative calităţii strugurilor recoltaţi, în funcţie de regiune şi soi.
„Condiţiile ploioase din acest an ar urma să aibă drept rezultat vinuri cu o mineralitate pronunţată, perioada îndelungată de maturare având un efect pozitiv asupra aromei strugurilor”, susţin experţi oenologi.
Pierderile din acest an fost deosebit de mari în zonele viticole din Saxonia, estul Germaniei, şi Saale-Unstrut, centrul Germaniei. În ambele zone, estimările arată că producţia de struguri a scăzut cu aproximativ 70% comparativ cu cea de anul trecut.
În Valea Mozelei, o renumită regiune viticolă din Germania, căderile de grindină răspândite din luna mai au afectat atât de mult viile încât se preconizează cea mai mică recoltă de struguri din ultimii 50 de ani. Specialiştii mizează pe o scădere de 30% în acest an comparativ cu anul trecut.
În schimb, cele mai important regiuni viticole din Germania, Rheinhessen şi Palatinat, au scăpat neafectate de îngheţ. În aceste condiţii, Rheinhessen este singura din cele 13 regiuni viticole germane care în acest an ar urma să înregistreze o uşoară creştere a producţiei de struguri, comparativ cu situaţia din 2023, relatează Tagesschau.