Comisia Europeană propune un sprijin de 120 milioane euro pentru fermierii din cinci ţări, inclusiv România

G.C. Data publicării:
fonduri europene agricultura
sursa: gettyimages.com/

Comisia Europeană a propus luni alocarea a 21,6 milioane de euro pentru a-i sprijini pe fermierii români afectați de fenomenele meteo extreme. Pachetul de despăgubiri, în valoare totală de 119.7 de milioane de euro din rezerva pentru agricultură, este menit să sprijine în mod direct fermierii din Bulgaria, Germania, Estonia, Italia și România.

Astfel, Comisia a propus alocarea a 21,6 milioane de euro României, 10,9 milioane de euro Bulgariei, 46,5 milioane de euro Germaniei, 3,3 milioane de euro Estoniei şi 37,4 milioane de euro Italiei, potrivit unui comunicat al executivului european.

În luna iulie, România a fost afectată de valuri de căldură, secetă, dar și de furtuni violente și grindină puternică. Producția de culturi arabile și de semințe oleaginoase a fost impactată de fenomenele climatice extreme.

Pachetul va contribui la compensarea fermierilor din aceste ţări care şi-au pierdut o parte din producţie şi, prin urmare, o parte din venituri și poate fi completat cu până la 200% din fonduri naţionale.

Odată adoptate, autorităţile naţionale vor trebui să distribuie acest ajutor până la 30 aprilie 2025 şi să se asigure că fermierii sunt beneficiarii finali.

Statele membre vor trebui, de asemenea, să notifice Comisiei, până la 31 decembrie 2024, detaliile punerii în aplicare a măsurilor, respectiv: criteriile utilizate pentru a determina acordarea ajutorului individual, impactul preconizat al măsurii, previziunile privind plăţile defalcate pe lună până la sfârşitul lunii aprilie şi nivelul sprijinului suplimentar care urmează să fie acordat. Notificarea ar trebui să includă, de asemenea, măsurile luate pentru a evita denaturarea concurenţei şi supracompensarea.

Propunerea Comisiei va fi discutată cu toate statele membre înainte de decizia finală privind aprobarea sa în cadrul reuniunii Comitetului pentru organizarea comună a pieţelor agricole din 7 octombrie.

Politica agricolă comună (PAC) 2023-2027 include o rezervă pentru agricultură de cel puțin 450 de milioane de euro pe an pentru a face față perturbărilor pieței sau evenimentelor excepționale care afectează producția sau distribuția. Pentru a activa rezerva pentru agricultură, statele membre trebuie să trimită Comisiei un raport în care să își justifice cererile de despăgubire și să prezinte evaluarea pagubelor suferite de evenimentul meteorologic excepțional sau de măsurile sanitare excepționale.

În prima jumătate a anului 2024, în sudul continentului și în insulele Italiei s-au înregistrat temperaturi neobișnuit de ridicate și condiții uscate, afectând producția de fructe și legume, de vin și de culturi arabile. Bulgaria a fost afectată de secetă în timpul verii, cu un impact asupra culturilor semănate primăvara, în special porumbul și floarea-soarelui. În luna iulie, România a fost afectată de valuri de căldură, secetă, dar și de furtuni violente și grindină puternică, afectând producția de culturi arabile și de semințe oleaginoase.

În luna aprilie, înghețul din anumite părți ale Germaniei a deteriorat semnificativ livezile și vița-de-vie, iar Estonia a suferit de pe urma condițiilor meteorologice extrem de fluctuante, care au trecut de la îngheț și răcoare în decembrie și ianuarie la temperaturi neobișnuit de ridicate în luna martie, urmate de îngheț și grindină și, mai târziu, vara, precipitații intense și inundații. Au fost afectate producția de cartofi, rapiță, fructe și legume.

În iulie, o parte din rezerva pentru agricultură a fost deja alocată Austriei, Cehiei și Poloniei, care s-au confruntat cu fenomene climatice nefavorabile similare, precum și Portugaliei, care se confrunta cu perturbări grave ale pieței în cazul producătorilor de vin.