China promite țărilor din Africa o finanțare de peste 51 de miliarde de dolari și crearea unui milion de locuri de muncă

G.C. Data publicării:
china africa
sursa: shutterstock.com/

În cadrul Summitului Forumului de Cooperare China-Africa, care reunește la Beijing peste 50 de lideri africani de miercuri până vineri, președintele Xi Jinping a promis joi peste 50 de miliarde de dolari finanţare pe trei ani ţărilor africane. Concret, șeful statului s-a angajat să intensifice sprijinul Chinei pentru Africa și să creeze cel puțin un milion de locuri de muncă.

Xi a transmis că țara sa, cea de-a doua economie a lumii, va demara 30 de proiecte de infrastructură pe întregul continent și va oferi o finanțare de 360 de miliarde de yuani (50,70 miliarde de dolari), transmite Reuters.

Finanțarea, echivalentă cu aproximativ 45 de miliarde de euro, este menită să întărească schimburile în infrastructură şi comerţ între gigantul asiatic şi Africa.

„China este gata să aprofundeze cooperarea cu ţările africane în industrie, agricultură, infrastructură, comerţ şi investiţii”, a transmis liderul chinez.

China este primul partener comercial al continentului african, cu 167,8 miliarde de dolari (151,8 miliarde de euro) în schimburi bilaterale în primul semestru al lui 2024, potrivit media oficiale chineze. Anul trecut, China a aprobat împrumuturi în valoare de 4,61 miliarde de dolari pentru Africa, marcând prima creștere anuală din 2016. Totodată, țara din Asia a trimis în ultimele două decenii sute de mii de muncitori şi ingineri în Africa, pentru a construi aceste mari proiecte, şi a câştigat un acces privilegiat la vastele resurse naturale africane, în special de cupru, aur şi litiu.

Summitul Forumului de Cooperare China-Africa conturează un program pe trei ani pentru China și fiecare stat african, cu excepția Eswatini, care menține legături cu Taiwanul.

Pe lângă cele 30 de proiecte de conectivitate a infrastructurii, Xi a adăugat: „China este pregătită să lanseze 30 de proiecte de energie verde în Africa”, oferind oportunități de cooperare în domeniul tehnologiei nucleare și abordarea deficitului de energie care a întârziat eforturile de industrializare.

Dar liderul chinez nu a reiterat promisiunea făcută la forumul din 2021 de la Dakar, prin care gigantul asiatic se angaja să cumpere bunuri africane în valoare de 300 de miliarde de dolari.

În marja summitului, preşedintele chinez a avut în ultimele zile întrevederi separate cu circa zece lideri africani, promiţând mai multă cooperare într-o serie întreagă de proiecte.