China critică SUA pentru noul plan nuclear. Americanii se pregătesc pentru confruntări simultane cu Rusia, China și Coreea de Nord

Redacția Digi Economic Data publicării:
China și SUA
sursa: shutterstock.com/

Presa de stat din China și Ministerul de Externe au reacționat rapid la noua strategie nucleară a Statelor Unite ale Americii (SUA). Președintele american Joe Biden a aprobat, în urmă cu câteva luni, elaborarea unei noi strategii nucleare cu rol de pregătire în fața unor eventuale confruntări concomitente cu Rusia, China și Coreea de Nord.

Publicația americană The New York Times (NYT) a intrat în posesia unui raport din luna martie, care arată că noul plan strategic se va concentra pe contracararea expansiunii arsenalului nuclear al Chinei. Marți, Casa Albă a declarat că planul a fost aprobat de președintele SUA la începutul acestui an, scrie The Guardian.

Un redactor al publicației Global Times, o voce a guvernului de la Beijing, a transmis joi că țara a „devenit cea mai bună scuză” pentru SUA în justificarea „menținerii unui arsenal nuclear atât de masiv în lumea post-Război Rece”, scrie CNBC

„În loc să denigreze China și să amplifice amenințarea țării, SUA ar trebui să-și privească poziția și să se gândească cum să reconstruiască încrederea cu China prin dialog și sinceritate”, a adăugat redactorul Global Times.   

Remarcile au întărit poziția Ministerului de Externe al Chinei, care a acuzat SUA că promovează „narațiunea amenințării nucleare a Chinei, găsind motive pentru a obține un avantaj strategic”.  

„Nu avem nicio intenție de a ne angaja în vreo cursă a înarmărilor cu alte țări”, a declarat Mao Ning, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Chinei.  

Comentariile Beijingului au venit după ce The New York Times a scris că aprobarea de către Biden a noii strategii vine pe fondul îngrijorărilor Pentagonului că stocurile Chinei vor concura „ca mărime și diversitate cu cele ale Statelor Unite și Rusiei în următorul deceniu”.  

Strategia revizuită a SUA urmărește să pregătească America pentru „posibile provocări nucleare coordonate din partea Chinei, Rusiei și Coreei de Nord”, a raportat NYT, adăugând că aprobarea nu a fost anunțată public, dar se așteaptă ca o notificare să fie trimisă Congresului SUA înainte ca Biden să părăsească funcția.  

Casa Albă a declarat că planul strategic nuclear nu reprezintă o reacție la o singură țară sau amenințare specifică.  

Cele mai mari economii din lume au avut constant schimburi de replici privind ambițiile lor nucleare. Un raport anual al Pentagonului de anul trecut arată că arsenalul nuclear al Chinei este așteptat să crească la peste 1.000 de focoase până în 2030 și că, în mai 2023, China deținea peste 500 de focoase nucleare operaționale.