Cercetătării americani au creat cea mai mare cameră digitală pentru un telescop astronomic. Inovația costă 168 de milioane de dolari
Oameni de ştiinţă din Statele Unite susţin că au construit cea mai mare cameră digitală din lume, pentru a explora misterele cerului, relatează Agerpres.
Camera, la care echipa a lucrat câţiva ani într-un laborator din statul american California, are aproximativ dimensiunea unei maşini mici şi are o greutate de trei tone, a anunţat miercuri Laboratorul Naţional Accelerator în Palo Alto.
Echipamentul a costat aproximativ 168 de milioane de dolari și va fi instalat la un observator astronomic din Anzii chilieni, unde va sta timp de un deceniu pentru a examina cerul sudic şi a culege date.
"Vom începe în curând să producem cel mai mare film din toate timpurile şi cea mai informativă hartă a cerului nopţii realizată vreodată", a declarat directorul observatorului, Zeljko Ivezic.
Cel mai mare obiectiv al dispozitivului are un diametru de aproape 1,6 metri. În total, camera are 189 de senzori şi 3,2 gigapixeli. Cercetătorii susţin că poate surprinde imaginea unei mingi de golf de la o distanţă de 24 de kilometri.