Cel mai mare producător de ceapă din lume prelungește pe termen nelimitat interdicția legumei la exporturi

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
ceapa india
sursa: profimediaimages.ro/

Autorităţile din India au decis să prelungească pentru o perioadă nelimitată embargoul la export al cepei. Decizia surprinzătoare vine în contextul în care țara asiatică este cel mai mare producător de ceapă la nivel global.

Embargoul la export a cepei indiene trebuia să expire la 31 martie 2024, însă guvernul de la New Delhi a prelungit pe termen nelimitat interdicţia. Decizia surprinzătoare are substrat politic. Premierul Indiei Narendra Modi vrea să obţină cel de al treilea mandat la următoarele alegeri care se vor derula timp de şapte săptămâni, începând cu 19 aprilie.

Astfel, deși prețul cepei a crescut semnificativ în străinătate, preţurile pe piaţa internă s-au redus la mai mult de jumătate de la implementarea restricţiilor la export. Dacă ar ridica embargoul înainte de alegeri, destabilizarea prețurilor va produce proteste masive în rândul populației, relatează Reuters.

Unele partide politice aflate la putere în India au pierdut alegerile, pentru că nu au putut controla preţurile la ceapă, care, alături de roşii, sunt esenţiale în alimentaţia zilnică a cetățenilor din cea mai populată ţară din lume.

ceapa india
Ceapa este un aliment de bază în societatea indiană. sursa: shutterstock.com/

State precum Bangladesh, Malayezia, Nepal şi Emiratele Arabe Unite se bazau pe importurile din India pentru a-şi acoperi necesarul intern de ceapă. Multe din aceste ţări au avut probleme cu preţurile ridicate, după ce autorităţile indiene au restricţionat exporturile.

"Decizia Indiei permite exportatorilor rivali să ceară preţuri mai mari, de vreme ce cumpărătorii nu au de ales”, precizează The Times Of India.

Înainte de embargo, India asigura mai mult de jumătate din toate importurile de ceapă ale ţărilor asiatice și deținea avantajul timpilor mici de livrare față de principalii competitori, Egipt și China.