Cea mai mare centrală din Europa se află în pragul unui accident nuclear. Au stins cu greu incendiul provocat la sistemul de răcire

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
centrala nucleara zaporojie
sursa: profimediaimages.ro/

Un incendiu s-a declanşat duminică seară în sistemul de răcire al centralei nucleare de la Zaporojie. Focul a fost stins cu dificultate luni dimineață de către trupele ruse, care ocupă centrala din martie 2022. Bombardamentele necontrolate amenință securitatea nucleară.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc pentru incendiul izbucnit la centrala nucleară, în timp ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) îndeamnă la calm.

"Experţii AIEA au văzut fum negru gros degajându-se din partea de nord a complexului energetic după ce au auzit explozii multiple în cursul serii şi au fost informaţi de conducere despre un presupus atac cu dronă asupra unuia dintre cele două turnuri de răcire. Bombardamentele iresponsabile cresc riscul unui accident nuclear”, precizează agenția, potrivit cotidianului francez Libération.

Oficialii ruși au confirmat stingerea incendiului. Pagubele sunt însemnate. Interiorul turnului de răcire a suferit avarii grave și structura stă să se prăbușească.

Cele şase reactoare ale centralei sunt oprite și nivelul de radiație se menține în parametri optimi, potrivit ultimelor măsurători efectuate de specialiștii AIEA aflați la fața locului.