Cât au costat pagerele comandate de Hezbollah. Aparatele noi au fost livrate membrilor cu puțin timp înainte de explozie

Alexandru Gologan Data publicării:
pager
sursa: profimediaimages.ro/

Organizația Hezbollah din Liban înmânase cu câteva ore înainte de explozie noile pagere membrilor săi. Firma producătoare din Taiwan insistă că vândut licența unei companii din Ungaria.

Pe 17 septembrie, Hezbollah înmâna membrilor săi din Siria și Liban aproximativ 5.000 de noi pagere pentru a facilita mai ușor comunicațiile codate între adepți. La câteva ore distanță, majoritatea aparatelor primite au explodat. Peste 3.500 de oameni au fost răniți și 42 au decedat.

Firma taiwaneză Gold Apollo responsabilă de producerea modelului AR924 a infirmat vânzarea către Hezbollah a aparatelor respective, deoarece vânduse licența către o companie cu sediul în Ungaria, BAC Consulting. Lucrurile devin interesante, pentru că autoritățile ungare susțin că BAC oferea doar servicii de consultanță și intermediere, fără a avea drept de asamblare.

Potrivit unei anchete preliminare, serviciile secrete israeliene ar fi folosit o firmă paravan pentru a lăsa impresia că sunt o afacere legitimă, au produs pagerele cu baterii îmbibate într-un material exploziv iar mai apoi au livrat către Hezbollah comanda solicitată, notează The New York Times.

Pagerul AR924 este un model alfanumeric, care promite până la 85 de zile autonomie baterie. Este rezistent la șocuri și poate rula pe mai multe frecvențe decât pe cea care vine configurat standard. Ecranul LCD permite vizualizarea până la 30 de mesaje, în limita a 100 de caractere.

Costul unui astfel de aparat nu este listat în pagina oficială a companiei mamă din Taiwan, însă după ultimele estimări, acesta variază între 50 și 150 de dolari pe bucată.