Cât ar putea câștiga România dacă se califică în optimi? O victorie în fața Belgiei ne-ar asigura un rezultat istoric

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
romania euro 2024
România are șansa istorică de a depăși faza grupelor la un campionat european de fotbal. sursa foto: Inquam Photos / Stefan Constantin

România joacă în compania Belgiei șansa la calificare în optimile Euro 2024. Doar o dată în istorie am reușit să trecem de grupe, acum 24 de ani.

România va disputa de la ora 22:00 al doilea meci din grupa E a campionatului european de fotbal în fața Belgiei. Jocul se va desfășura pe stadionul RheinEnergieStadion din Köln.

Cu excepția amicalelor, în istoria întâlnirilor, atât România cât și Belgia au consemnat o victorie fiecare în calificările pentru campionatul mondial de fotbal din 1994. La mai bine de treizeci de ani de la acel moment, cele două echipe naționale se întâlnesc din nou într-un meci oficial.

După frumoasa victorie din deschiderea Euro 2024 în fața Ucrainei, actuala echipă națională are șansa de a intra în legendă prin depășirea fazei grupelor. Ultima și singura dată când s-a întâmplat acest lucru a fost acum 24 de ani, în Belgia, atunci când România a cedat în sferturile competiției în fața Italiei. La europeanul din 2000 când a fost gazdă alături de Olanda, Belgia nu a reușit să treacă de grupe.

Potrivit UEFA, fiecare victorie în faza grupelor aduce echipelor învingătoare un milion de euro iar fiecare remiză doar jumătate din sumă pentru ambele combatante. Echipele calificate în:

  1. optimi primesc 1,5 milioane de euro
  2. sferturi primesc 2,5 milioane de euro
  3. semifinale primesc 4 milioane de euro

Finalistele sunt plătite în funcție de rezultat, asfel echipa câștigătoare ia opt milioane de euro iar învinșii pleacă acasă doar cu cinci milioane de euro.

De la înființarea campionatului european de fotbal în 1960, România are șase turnee finale disputate cu actuala participare.