Cambodgia și Japonia se oferă să ajute la deminarea Ucrainei. Costul total al operațiunilor depășește 30 de miliarde de dolari

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
deminare ucraina
sursa: profimediaimages.ro/

Războiul purtat de Rusia în Ucraina a lăsat mare parte din teritoriul țării atacate inutilizabil, din cauza minelor și altor dispozitive explozive instalate. Sute de civili mor anual pentru că pășesc pe terenul contaminat. Cambodgia, țara cu experiență și Japonia, care deține tehnologii avansate, vor să ajute Ucraina să elimine pericolul plantat în pământul său.

Potrivit datelor furnizate de guvernul ucrainean, aproximativ 174.000 km2 din teritoriul țării este minat. Această problemă se întinde pe o treime din suprafața totală a Ucrainei. Minele și munițiile neexplodate împiedică desfășurarea activităților economice și sute de civili sunt uciși sau răniți atunci când intră din neatenție în contact cu ele. Doar anul trecut, din această cauză au murit 298 de civili iar alți 632 au fost răniți.

Cei mai afectați de această situație sunt fermierii ucraineni, care pierd aproximativ 32 de miliarde de dolari anual pentru că nu-și pot lucra pământurile, arată un raport al Centrului de Studii Estice. Costul total al deminării este evaluat la aproximativ 37 de miliarde de dolari și va dura cel puțin un deceniu până când procesul de curățare a terenurilor va fi complet finalizat.

În acest context, Japonia și Cambodgia s-au oferit să trimită specialiști și echipamente în sprijinul Ucrainei, notează Japan Times. După încheiera războiului civil din Cambodgia, care a durat aproape 30 de ani, milioane de mine au fost împrăștiate pe tot teritoriul țării. Micuțul stat din Asia de Sud-Est este considerat un specialist în deminare, proces pe care l-a început 1988 și speră să îl finalizeze anul viitor.

"Cambodgia este un partener esenţial pentru Japonia în cadrul eforturilor internaţionale privind dezamorsarea minelor", a declarat ministrul de externe japonez, Yoko Kamikawa.

Ucraina are 11 din cele 27 de provincii administrative afectate de munițiile neexplodate. Trupele ruse au utilizat cel puţin 13 feluri de mine de la începutul războiului.