C.E. analizează dacă Germania a încălcat legislația de acordare a subvențiilor în pandemie. Lufthansa intră în vizorul autorităților UE

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
lufthansa
sursa: shutterstock.com/

Ancheta Comisiei Europene (CE) urmărește să stabilească dacă ajutorul guvernamental acordat de statul german companiei aeriene Lufthansa în timpul pandemiei de coronavirus a încălcat legislaţia Uniunii Europene.

Autoritatea pentru reglementarea concurenţei din UE analizează dacă Lufthansa era eligibilă pentru a beneficia de subvenţia în valoare de șase miliarde de euro, dată de statul german, în condițiile în care beneficia de acces pe aeroporturile din Germania (Dusseldorf) şi Austria (Viena), precizează Comisia Europeană printr-un comunicat.

Guvernul german a venit în sprijinul companiei Lufthansa pentru a o ajuta să gestioneze mai bine impactul pandemiei. Restricţiile din traficul aerian au dus la blocarea activităţii, astfel că zeci de mii de angajați ai companiei au rămas temporar fără muncă. În această situație, oprirea forțată a muncii trebuia compensată financiar, susțin oficialii germani, mai ales că în total sunt aproximativ 138.000 de angajaţi.

Grupul Lufthansa a primit în total ajutor de 9 miliarde de euro de la patru țări: Germania, Austria, Elveţia şi Belgia. La finele lui 2022, au reușit să-și achite complet datoria. În toată această schemă, statul german ar fi făcut un profit de circa 760 de miliarde de euro, din dobânzi şi vânzări de acţiuni.