Bugetul 2024 a fost aprobat. A trecut de votul final din Parlament
Bugetul 2024 a fost aprobat la votul final de plenul Parlamentului. Bugetul este făcut cu 33,81% din PIB venituri. Cheltuieli de 38,8% din PIB. Un deficit bugetar de 5% din PIB, estimat la 1.733 de miliarde de lei. Câștig salarial mediu brut lunar luat în calculul bugetului a fost de 4.733 lei.
După circa 6 ore de lucru, bugetul de stat a trecut cu 299 de voturi pentru, 82 împotrivă. Bugetul asigurărilor sociale a trecut cu 294 de voturi pentru și 84 împotrivă.
Au existat mii de amendamente aduse mai ales de partidele de opoziție, dar și de parlamentarii neafiliați. Toate au fost respinse și de Comisiile de specialitate, și de votul în plen unde partidele PSD și PNL, din alianța de guvernare, au majoritate, ajutată și de voturile minorităților și chiar ale UDMR.
Au fost amendamente care au mers de la reparația punctuala a unor școli din teritoriu, până la finanțarea construcției de biserici și chiar la finanțarea unor segmente de autostrăzi care nu sunt cuprinse în bugetul pe 2024.
Mai mulți parlamentari din opoziție s-au plâns că bugetele locale sunt văduvite de resursele pe care le aveau până acum de la bugetul central, în special, sumele defalcate din impozitul pe venit. Un caz subliniat în mai multe rânduri a fost chiar cel al Capitalei, pe care textul bugetului o văduvește de unele venituri care au fost mutate la primăriile din Ilfov.
Declarațiile tehnice ale parlamentarilor au fost puține și s-au rezumat la punctele de mai sus și la observații legate de regulamentul parlamentar.
Așadar, proiectul de buget făcut de guvern a trecut neschimbat de parlament. Detalii pentru finanțarea de stat din 2024, dar și despre taxele de anul viitor, puteți vedea aici.