Brexit nu este ieftin. Londra trebuie să investească peste cinci miliarde de euro în securizarea frontierelor cu UE

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
marea britanie granite brexit europa
sursa: shutterstock.com/

Guvernul de la Londra estimează costurile pentru implementarea măsurilor la frontiere după Brexit la aproximativ 5,5 miliarde de euro, relatează Reuters.

Britanicii au votat prin referendum, în 2016, retragerea ţării lor din Uniunea Europeană. Procesul de clarificare a lanţurilor de aprovizionare şi de amenajări vamale este însă atât de vast, încât abia anul acesta se stabilesc regulile de frontieră post-Brexit.

Prima fază a intrat în vigoare la 31 ianuarie și a vizat modul de funcţionare a frontierei. Faza a doua a început la 30 aprilie, când s-au introdus controale fizice în porturi. Faza a treia, în care vor fi necesare declaraţii de siguranţă şi securitate, este programată din 31 octombrie.

Executivul britanic a amânat de cinci ori implementarea controalelor complete, după ce perioada de tranziţie a retragerii din UE s-a încheiat în 31 decembrie 2020. Deşi procedurile post-Brexit la frontiere au funcţionat relativ fluid, firmele de import-export din Regatul Unit şi UE au întâmpinat costuri suplimentare şi poveri administrative.