Asia se pregătește pentru revenirea lui Trump la Casa Albă. Monedele marilor țări exportatoare au scăzut miercuri
Asia se pregătește pentru revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, după ce acesta a amenințat în campania electorală că va impune tarife asupra produselor din China și și-a exprimat dubiile cu privire la angajamentele de securitate ale Washingtonului față de Taiwan și aliații SUA, Coreea de Sud și Japonia.
Fostul președinte republican a propus tarife de peste 60% pentru toate importurile din China și încheierea statutului de națiune favorizată, măsuri care ar lovi economia deja slăbită a Chinei și ar trimite unde de șoc prin lanțurile de aprovizionare globale.
Primul mandat al lui Trump a declanșat un război comercial fără precedent între SUA și China, determinând mutarea lanțurilor de aprovizionare în Asia de Sud-Est, India și alte părți ale regiunii. Abordarea sa neconvențională în privința securității regionale a ridicat, de asemenea, îngrijorări în rândul aliaților SUA din Asia cu privire la garanțiile de apărare ale Washingtonului, ducând la o creștere accentuată a cheltuielilor pentru apărare, potrivit Financial Times.
Dacă Trump ar implementa cele mai dure măsuri împotriva Chinei propuse de susținătorii săi, inclusiv fostul reprezentant comercial al SUA, Robert Lighthizer, „ar crea o perioadă foarte dificilă pentru relațiile comerciale dintre SUA și China”, a spus Ma Wei, cercetător asociat la Academia de Științe Sociale din China, un think-tank guvernamental din Beijing.
Analiștii de la Citi au estimat că, într-un scenariu extrem în care Beijingul nu ar putea redirecționa o parte din comerțul său către SUA prin alte țări, tariful de 60% al lui Trump ar reduce creșterea PIB-ului Chinei cu 2,4 puncte procentuale.
Oficialii chinezi au fost reticenți în comentarii miercuri, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe spunând că țara „respectă alegerea poporului american”.
Monedele asiatice, în special cele ale țărilor cu exporturi mari către SUA, au scăzut față de dolar după victoria lui Trump. Yenul japonez a pierdut 1,6%, wonul sud-coreean a scăzut cu 1,2%, iar dolarul taiwanez a pierdut 0,7%. Renminbi-ul offshore al Chinei, pentru care Banca Populară a Chinei nu stabilește un interval fix zilnic de tranzacționare, a scăzut cu 1,1%.
Alicia García-Herrero, economist-șef Asia-Pacific la Natixis, a prezis că, după o rundă inițială de tarife și represalii reciproce, Trump și Xi ar negocia probabil un nou acord comercial. Însă alte economii ar fi „presate” de refuzul lui Trump de a permite ca fluxurile comerciale SUA-China să fie redirecționate prin alte țări, precum Mexic și Vietnam.
Producătorul japonez de automobile Honda a avertizat că amenințarea lui Trump de a introduce tarife extinse, care ar putea depăși 100% pentru mașinile importate din Mexic, ar putea avea un „impact extrem de mare” asupra operațiunilor sale.
Shinji Aoyama, vicepreședinte executiv al Honda, a declarat la o conferință de presă în Tokyo că tarifele permanente, dacă ar fi introduse, ar putea forța producătorul auto să „ia în considerare mutarea producției în altă parte... cum ar fi în SUA sau în altă parte”.
Oficialii japonezi s-au pregătit pentru o președinție Trump timp de doi ani, potrivit oficialilor guvernamentali. În timpul primului mandat al lui Trump, fostul prim-ministru japonez Shinzo Abe a stabilit o relație personală puternică cu președintele. Dar de această dată, alegerile recente au lăsat Japonia cu o coaliție de guvernare slăbită sub Shigeru Ishiba.
„Îngrijorarea la Tokyo este că Trump va accelera îndepărtarea de lumea condusă de SUA”, a spus Stephen Nagy, profesor de politică și studii internaționale la Universitatea Creștină Internațională din Tokyo.
Trump a acuzat aliați precum Japonia și Coreea că „se bazează” pe puterea militară a SUA în Asia și s-a lăudat că i-a forțat să contribuie mai mult la costurile găzduirii forțelor SUA pe teritoriul lor, o problemă care a tensionat relațiile la acea vreme.
„Trump va cere cu siguranță renegocieri”, a spus Kim Jae-chun, profesor la Universitatea Sogang și fost consilier guvernamental.
Riscurile politicii externe ale lui Trump sunt mari pentru Taiwan, care se bazează pe sprijinul Washingtonului pentru a descuraja agresiunea chineză.
Trump a cerut ca Taipei să plătească Washingtonului pentru apărare, susținând că SUA nu sunt „diferite de o companie de asigurări” și plângându-se că Taiwanul „nu ne oferă nimic”.
El a mai acuzat companiile taiwaneze că „fură” industria de cipuri a SUA și a sugerat că TSMC, cel mai mare producător de semiconductori din lume, care a primit miliarde de dolari în subvenții pentru investiții mari în SUA, ar trebui să se „întoarcă în țara lor”.
Cu toate acestea, majoritatea oficialilor guvernamentali taiwanezi cred că consensul bipartizan de la Washington împotriva Beijingului indică un sprijin continuu pentru Taipei.
„Credem că SUA va continua actualul său demers de a limita China și de a fi prietenos cu Taiwanul”, a spus Tsai Ming-yen, directorul general al Biroului Național de Securitate din Taiwan, în fața parlamentului, miercuri.
Pentru Asia de Sud-Est, relocarea producției din China în timpul primei administrații Trump ar putea acum transforma noii parteneri comerciali ai SUA într-o țintă.
„Este posibil să existe mai multă concentrare asupra dezechilibrelor comerciale cu Asia de Sud-Est, cu un surplus comercial foarte mare al Vietnamului cu SUA ca țintă evidentă”, a spus Peter Mumford, șeful pentru Asia de Sud-Est al grupului Eurasia.
La un târg internațional de comerț anual din Shanghai, care a coincis cu alegerile din SUA, premierul Li Qiang a căutat să apere comerțul internațional, avertizând că „protecționismul” este „în creștere”.
O participantă, care și-a dat numele de Wu, a spus că Trump „vrea să ne sufoce”. „Poate pentru că se teme că China noastră va depăși America”, a adăugat ea. „Este mereu vorba de tarife, tarife, tarife.”