Apele Române scot la licitație apele de țărm la 6 bani pe metrul pătrat. În ofertă intră și zona plajelor sălbatice, precum Vadu

Adam Gheorghe Data publicării: Data actualizării:
harti
Sursa: Apele Române

Administrația Națională Apele Române a anunțat că organizează o licitație pentru închirierea de luciu de apă în Marea Neagră. Potrivit anunțului postat pe site-ul său, instituția organizează licitații pentru mediul marin, în baza Ordonanței de Urgență 97 din noiembrie 2023. Persoanele interesate care doresc să participe trebuie să completeze o cerere de intenție și să o trimită pe adresele de e-mail ale instituției.

Pe contul LinkedIn al Apelor Române sunt oferite și alte detalii.

„Vom închiria spațiul maritim pentru activități de piscicultură și acvacultură, inclusiv zone marine pretabile pentru moluște. Marea teritorială și apele maritime interioare au fost intabulate și incluse în inventarul bunurilor proprietate publică a statului român aflate în administrare Apelor Române. Este pentru prima dată în România, iar închirierea se face pentru 20 de ani. Procedura va începe în cel mai scurt timp, persoanele interesate fiind invitate să completeze o cerere de intenție pe care să o transmită pe adresele de e-mail mecanism.economic@rowater.ro și dispecer@abadl-rowater.ro până în data de 15 iulie, ora 12.00. Prețul de pornire va fi de 0,06 lei/mp/lună”, se arată în anunț.

Anunțul de pe site-ul instituției include o hartă cu localitățile din aria vizată pentru licitații, iar pe platforma de socializare apare o altă hartă, cu zonele clar delimitate pentru acvacultură (moluște), respectiv piscicultură.

Potrivit hărților, plaja sălbatică Vadu se află la limita uneia dintre ariile pentru cultura scoicilor, iar cei interesați pot închiria luciu de apă cu 6 bani pe metru pătrat pe lună pentru ferme de moluște și piscicole, în apropierea plajelor de la Eforie Nord până la Cap Aurora.

La acest preț, un hectar de luciu de apă (10.000 metri pătrați) se poate închiria cu 600 de lei pe an, respectiv 12.000 lei pe perioada maximă anunțată de 20 de ani.