Cea mai mare centrală nucleară din Europa este în pericol. Nivelul apei care răcește reactoarele scade
Distrugerea barajului de la Kahovka în iunie 2023 a însemnat o reducere a lichidului de răcire pentru reactoarele centralei nucleare Zaporojie, aflată sub control rusesc din 2022. Deși au fost luate măsuri pentru a preveni un dezastru, condițiile meteo extreme afectează cantitatea de apă rămasă.
Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) avertizează că situația creată pe fondul caniculei amenință securitatea centralei nucleare. Experţii au observat în ultimele săptămâni o scădere continuă a nivelului apei din iazul de răcire şi dacă această tendinţă persistă, va fi dificil de pompat apă de acolo.
„Nivelul apei din iazul de răcire de la centrala nucleară din Zaporojie continuă să scadă. Monitorizăm atent situația și avem motive de îngrijorare. Nivelul apei trebuie menținut în parametri optimi pentru a nu pericilita securitatea centralei”, a declarat directorul AIEA, Rafael Grossi.
Soluția folosită de autorități după distrugerea barajului de la Kahovka a fost alimentarea din 11 surse subterane, care au generat aproximativ 250 de metri cubi de apă pe oră iazurilor de răcire, suficient pentru a menține temperatura optimă în cele şase reactoare.
La momentul actual, centrala nu este funcțională iar rușii nu au în plan operaționalizarea ei în viitorul apropiat. Aflată doar la 500 de km de cel mai mare dezastru nuclear din istorie, Cernobîl, AIEA vrea să evite un scenariu similar. Atomocentrala Zaporojie se află în imediata vecinătate a frontului, astfel că în războiul dintre ruși și ucraineni, părțile combatante s-au acuzat reciproc de bombardarea zonelor adiacente. Grossi a pledat de nenumărate ori pentru crearea unei zone tampon, care să consolideze securitatea din jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa.