Aderarea parțială a României la spaţiul Schengen este benefică pentru mediul de afaceri
Ţările membre ale Uniunii Europene au aprobat sâmbătă, în unanimitate, intrarea graduală a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie, după ce Austria, ultima ţară din UE-27 care se opunea acestei măsuri, şi-a ridicat veto-ul.
Aderarea României la spaţiul Schengen aerian şi maritim este un pas foarte important pentru mediul de afaceri şi pentru IMM-uri, care va facilita comerţul prin scăderea costurilor de transport pentru mărfurile şi bunurile româneşti la export, consideră Consiliul IMM-urilor.
"CNIPMMR salută decizia Consiliului European prin care este de acord să ridice controalele la frontierele interne, aeriene şi maritime, cu Bulgaria şi România din 31 martie 2024. Felicităm eforturile Guvernului României şi ale întregii societăţi pentru îndeplinirea acestui deziderat, care contribuie la crearea unui climat de încredere şi la consolidarea imaginii României ca o ţară stabilă în cadrul Uniunii Europene. Pentru mediul de afaceri şi pentru IMM-uri este foarte important acest pas care va facilita comerţul prin scăderea costurilor de transport pentru mărfurile şi bunurile româneşti la export", se arată într-un comunicat al organizaţiei transmis duminică AGERPRES.
Decizia de aderare intră în vigoare din martie, iar de atunci, controalele la frontierele interne aeriene şi maritime vor fi ridicate. Austria, Bulgaria şi România au convenit că vor negocia o dată ulterioară pentru încetarea controalelor terestre.