Zona euro stagnează. Prognoza de creștere economică a fost revizuită în jos

Alexandru Gologan Data publicării:
zona euro adoptare moneda unica
sursa: gettyimages.com/

Creşterea economică în zona euro ar putea fi dezamăgitoare, trăgând în jos inflaţia, susține Pablo Hernandez de Cos, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, la un eveniment desfăşurat la Madrid, transmite Reuters.

Zona euro stagnează de cel puţin un an dar BCE se aşteaptă ca economia să înceapă să accelereze în această primăvară.

"Riscurile la adresa creşterii sunt clar negative. Putem anticipa că vom putea în curând să începem reducerea dobânzilor. Datele pe care toţi le aşteptăm, dacă sunt îndeplinite estimările macro şi cele privind inflaţia, ar putea duce la scăderea dobânzii de la 1 iunie", a afirmat Pablo Hernandez de Cos, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Spaniei.

Datele publicate de Eurostat arată că în zona euro rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 2,8% în ianuarie, până la 2,6% în februarie. De asemenea, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut până la 3,3% în februarie, de la 3,6% în ianuarie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.