Ungaria nu va mai profita de companii din 2025. Guvernul de la Budapesta va elimina un set de taxe controversate

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
budapesta taxe ungaria
sursa: gettyimages.com/

Guvernul de la Budapesta a decis să elimine taxele aplicate pe profiturile obținute de companiile din domeniul telecomunicațiilor, farmaceutic și aerian. Noua măsură va intra în vigoare din 2025, potrivit anunțului făcut de ministrul ungar al Economiei, Marton Nagy.

În urmă cu doi ani, Guvernul condus de premierul Viktor Orban a introdus un set de taxe pe profiturile obținute de companiile dintr-o gamă largă de sectoare, precum bancar, asigurări, energie, aeronautic, farmaceutic și telecomunicaţii, în încercarea de a suplini deficitele din buget.

Măsura nu a obținut efectul dorit de autorități, inflația a sărit de 25% anul trecut iar deficitul bugetar s-a situat în jurul unei valori medii de 7%, relatează Reuters.

La începutul acestei săptămâni, Executivul de la Budapesta a majorat taxele aplicate pe profiturile obținute de bănci și retaileri. Noile taxe vor fi prelungite şi după 2024 pentru aceste categorii.

"Taxele pe profiturile obținute de bănci sunt justificate", a concluzionat Nagy.

Scutirea de taxe va fi benefică doar pentru companiile aeronautice, farmaceutice și telecomunicații și va intra în efect din 2025.