Un acord pentru reformarea regulilor fiscale în UE este iminent. Când s-ar putea semna
Regulile fiscale, denumite oficial Pactul de Stabilitate şi Creştere, au fost introduse pentru a limita împrumuturile guvernamentale şi a garanta valoarea monedei unice. Aceste reguli cer guvernelor să menţină deficitele bugetare sub 3% din PIB şi datoria publică sub 60% din PIB. Totuși, o reformă fiscală ar fi de bun augur, susțin oficialii germani.
Regulile actuale, care sunt aceleaşi pentru toate statele membre UE, prevăd o reducerea anuală a datoriilor cu 1/20 din excesul de peste 60% din PIB. Însă, aceste norme sunt suspendate până la finele anului şi ar urma să intre din nou în vigoare în 2024, dacă până atunci nu vor fi convenite unele noi, relatează Agerpres.
Există o şansă reală ca vineri să se ajungă la un acord privind reformarea regulilor fiscale în Uniunea Europeană, au declarat miercuri, pentru Reuters, mai multe surse din Ministerul german al Finanţelor.
"Şansele sunt de cel puţin 50%, dacă nu şi mai bune", a dezvăluit un oficial german.
Acest punct de vedere contrastează cu pesimismul oficialilor europeni, care cred că este puţin probabil să se ajungă la un compromis privind reformarea regulile fiscale din UE până la finele anului, având în vedere viziunile diferite ale statelor membre cu privire la ritmul în care ar trebui consolidate finanţele publice.
Miniştrii europeni ai Finanţelor urmează să discute vineri aceste reguli şi obiectivul lor este să ajungă la o poziţie comună care ulterior va fi negociată cu Parlamentul European la începutul lui 2024.