UE amână reforma bancară. Aplicarea noului regulament admis anul trecut mai are de așteptat până în 2026
Uniunea Europeană amâna până în ianuarie 2026 implementarea standardelor globale din sistemul bancar. Cunoscut sub denumirea Basel III, regulamentul a fost unanim acceptat anul trecut, însă aplicarea sa mai are de așteptat.
Organismele globale de reglementare s-au străduit aproape un deceniu după criza financiară din 2008 să forţeze băncile să îşi majoreze rezervele de fonduri proprii, pentru a evita repetarea recesiunii. Băncile europene trebuie să îşi majoreze nivelul capitalului pentru a ajunge din urmă băncile americane, care sunt mai profitabile.
„Este clar că SUA nu vor putea îndeplini termenul limită pe care l-au stabilit, luna iulie 2025, astfel că este foarte probabil ca aplicarea reglementărilor Basel III în SUA să nu aibă loc înainte de 1 ianuarie 2026, cel mai devreme", a declarat comisarul european pentru servicii, stabilitate financiară şi uniunea pieţelor de capital, Mairead McGuinness.
UE intenţiona să introducă toate reglementările în ianuarie 2025 dar acum va amâna procesul din cauza Statelor Unite.
"Această amânare asigură un nivel global de concurenţă echitabil, pentru acele bănci europene care concurează cu alţi jucători mondiali. Le dă timp pentru a vedea ce fac alţii. În UE, susținem cu fermitate intrarea în vigoarea a majorităţii reglementărilor Basel III", precizează McGuinness.
UE a inclus şi alte reglementări, care nu fac parte din Basel III, pentru a armoniza cerinţele minime din blocul comunitar în vederea autorizării subsidiarelor băncilor care au sediile în afara uniunii, transmite Reuters.