Turcii reformează sistemul fiscal: taxează companiile pentru a-și consolida bugetul
Oficialii turci vor să introducă cea mai importantă reformă fiscală din ultimele decenii: taxarea companiilor multinaționale și naționale. Ankara speră să își consolideze astfel bugetul grav afectat de cutremurele din 2023.
Taxarea companiilor ar aduce venituri suplimentare de circa 226 de miliarde de lire, echivalentul a șapte miliarde de dolari sau aproximativ 0,7% din PIB. Noile prevederi fiscale urmează a fi discutate în Parlamentul turc la sfârşitul acestei luni.
Conform notei de fundamentare, Turcia se aşteaptă să strângă venituri suplimentare în valoare de 40 de miliarde de lire pe an, din introducerea unei taxe de 15% pe profiturile generate în ţară de companiile multinaţionale. Măsura ar fi în linie cu eforturile statelor din G20 de a descuraja multinaționalele să profite de pe urma diferențelor de impozitare ale ţărilor din întreaga lume.
Ministerul turc al Finanţelor se aşteaptă să strângă alte 90 de miliarde de lire pe an dintr-o nouă taxă care va fi aplicată companiilor turceşti. De asemenea, trusturile care investesc în imobiliare ar urma să fie obligate să plătească o taxă pe profiturile obținute din vânzările sau închirierile de proprietăţi, ceea ce ar urma să genereze venituri de 7,2 miliarde lire pe an pentru statul turc. Totodată, Ministerul Finanţe are în vedere o taxă de 0,03% pe tranzacţiile cu criptomonede, care au devenit foarte populare în rândul investitorilor turci de retail. Asta ar aduce alte 3,7 miliarde de lire pe an, potrivit Bloomberg.
Propunerea prevede una dintre cele mai mari revizuiri ale Codului fiscal din Turcia de când autorităţile au majorat taxele în urmă cu două decenii pentru a plăti daunele provocate de cutremurele din 1999.