Tensiunile politice nu au afectat scăderea datoriei publice în Slovacia. Bratislava mizează pe transparență

Alexandru Gologan Data publicării:
slovacia bani investitori
sursa: gettyimages.com/

După tentativa de asasinat împotriva premierului, o retrogradare de rating și înrăutăţirea situaţiei bugetare, Slovacia a reușit să-și reducă datoria.

Preşedintele Agenţiei de administrare a datoriei Slovaciei, Daniel Bytcanek a explicat secretul politicilor aplicate de Bratislava în domeniul fiscal.

„Reţeta este simplă și constă în transparenţa în relaţia cu investitorii, vânzarea de obligaţiuni către o gamă largă de manageri de active şi siguranţa financiară oferită de calitatea de ţară membră euro. În continuare, ne bazăm strategia pe o rezervă mare de numerar, astfel că în situaţia în care volatilitatea va creşte, nu vom fi forţaţi să mergem pe piaţă la orice cost”, precizează Bytcanek.

Se pare că această strategie funcţionează deoarece diferenţele de randament între obligaţiunile slovace pe 10 ani şi cele germane a scăzut până la 115 puncte de bază, de la 130 de puncte de bază în urmă cu un an. Dacă Slovacia vrea să reducă costurile de împrumut, are nevoie ca politicienii de la Bratislava să reducă unul din cele mai mari deficite bugetare din UE, transmite Bloomberg.

Slovacia şi-a acoperit nevoile de finanţare pentru acest an, ceea ce o pune într-o poziţie bună care îi permite să traverseze turbulenţele de piaţă din timpul alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie.

Slovacia are de gând să organizeze alte trei emisiuni de obligaţiuni în acest an, cu o dobândă medie de 3,62% plus o emisiune sindicalizată în valoare de aproximativ 1,5 miliarde euro, ceea ce ar duce valoarea totală a emisiunilor la 12,5 miliarde euro. Fondurile suplimentare rezultate vor fi utilizate pentru a acoperi primul trimestru al anului următor, atunci când autoritățile se vor concentra pe vânzarea de obligaţiuni către cetăţeni.