Șeful Isbank avertizează: băncile turceşti vor fi afectate anul viitor de redresarea economică dificilă

G.C. Data publicării:
bănci din Turcia
sursa: shutterstock.com/

Băncile turcești continuă să se confrunte cu provocări din cauza redresării economice lente a țării, iar efectele vor fi vizibile și anul viitor, a declarat într-un interviu directorul general al Isbank, cea mai mare bancă privată din Turcia. Bancherul se așteaptă și ca Banca Centrală să înceapă să reducă ratele dobânzilor în noiembrie.

Directorul general Hakan Aran a declarat pentru Reuters că Isbank, cea mai mare bancă privată din Turcia după active, Isbank să-şi extindă amprenta în infrastructura sistemelor de plăţi, platforme digitale şi servicii bancare, unde va face noi parteneriate şi achiziţii în străinătate.

Planul de creştere vine în momentul în care Isbank marchează aniversarea a 100 de ani şi pe măsură ce autorităţile din Turcia încearcă să combată inflaţia galopantă cu rate ridicate ale dobânzilor şi alte măsuri de înăsprire a politicii monetare, care au pus presiune pe bilanțurile sectorului financiar.

„Cred că dificultăţile vor continua şi pe tot parcursul anului 2025. Cu toţii vom continua să plătim preţul de dragul asigurării stabilităţii preţurilor şi al scăderii inflaţiei. Băncile vor depăşi acest proces cu o deteriorare a marjei nete de dobândă în acest an şi o deteriorare a calităţii activelor anul viitor”, a spus Aran într-un interviu.

Calitatea activelor a început deja să se erodeze în iulie, în timp ce marjele nete ale dobânzilor sunt supuse unor presiuni serioase.

„Rentabilitatea băncilor asupra capitalurilor proprii este în scădere. Dacă am fi mandataţi să facem contabilitatea inflaţiei, multe bănci ar raporta probabil pierderi. Băncile par să fie profitabile chiar acum, deoarece nu există o contabilitate a inflaţiei”, a spus el.

Guvernul a exclus anul trecut băncile dintre entitățile care aplică metode contabile ajustate în funcţie de inflaţie în bilanţurile lor, din cauza temerilor că ar duce la pierderi de venituri fiscale.

Începând din iunie anul trecut, banca centrală şi-a majorat dobânda de politică monetară la 50% , de la 8,5%.

Inflaţia a încetinit sub 62% luna trecută şi este aşteptată să continue să scadă, introducând potenţiale reduceri de dobândă în lunile următoare.

Directorul băncii a prezis că banca centrală va începe relaxarea politicii monetare în noiembrie, cu o reducere de 250 de puncte de bază, în conformitate cu aşteptările analiştilor. Dobânda ar scădea la 45% până la sfârşitul anului şi la 25% până la sfârşitul anului 2025, a estimat el.

Datele privind inflaţia din septembrie, care vor fi publicate la începutul lunii octombrie, „vor înregistra cel mai probabil o inflaţie anuală sub 50%, în timp ce dobânda de politică monetară va rămâne peste aceasta. Aşa că cred că ar putea exista o reducere treptată a ratei începând cu... în noiembrie”, a mai spus Aran.

Inflaţia a rămas cu mult peste ţinta de 5% a băncii centrale de ani de zile. Aran a prezis o scădere la aproximativ 42% până la sfârșitul anului și la 20% un an mai târziu, un pic mai mult decât previziunile oficiale.