România încasează 288 de milioane de euro sprijin financiar nerambursabil de la UE. Europa vrea să fie independentă energetic
Comisia Europeană a efectuat către România, dar şi către alte 8 ţări, plăţi reprezentând prefinanţare din fondurile alocate REPowerEU, componenta 16 a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Prin urmare, 288 milioane de euro vor merge către România sub formă de sprijin financiar nerambursabil, iar această prefinanţare va contribui la accelerarea punerii în aplicare a măsurilor-cheie, investiţii şi reforme incluse în noul capitol REPowerEU.
România va încasa 288 de milioane de la Comisia Europeană, această sumă reprezentând o confirmare a eforturilor constante de a construi o Românie mai modernă, mai curată şi aliniată la standardele contemporane, susţine ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu.
"Această sumă, care va fi încasată de România în câteva zile, reprezintă o confirmare a eforturilor noastre constante de a construi o Românie mai modernă, mai curată şi aliniată la standardele contemporane. Asta înseamnă, evident, şi o Românie capabilă să răspundă rapid noilor provocări globale, iar cu sprijinul prefinanţării din partea Comisiei Europene, vom accelera punerea în aplicare a investiţiilor cheie din RePowerEU", a declarat Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, într-un comunicat transmis AGERPRES.
Comisia Europeană a plătit prefinanţări legate de fondurile REPowerEU din cadrul Facilităţii de redresare şi rezilienţă către 9 state printre care se află şi România.
Sumele vor fi acordate astfel:
-
- 145,1 milioane de euro Belgiei
- 585,1 milioane de euro Croaţiei sub formă de granturi şi împrumuturi
- 20,9 milioane euro către Cipru
- 25,4 milioane euro către Finlanda
- 158,7 milioane euro către Grecia
- 551,2 milioane euro către Italia
- 26,9 milioane euro către Letonia
- 288 milioane euro către România sub formă de granturi
- 340 milioane euro către Spania sub formă de împrumuturi
Astfel, se vor finanţa realizarea obiectivelor legate de economisirea energiei, producţia de energie curată şi de diversificare a surselor de aprovizionare cu energie, cu scopul de a face Europa independentă de combustibilii fosili proveniți din Rusia.