Philip Lane, economistul șef BCE: Firmele cresc salariile ca răspuns la inflaţia din trecut. Dar aceasta se va schimba anul viitor
Creşterea salariilor în zona euro ar urma să încetinească anul viitor, dar pentru Banca Centrală Europeană presiunile inflaţioniste încă sunt suficient de puternice astfel încât să afecteze avansul economiei, a afirmat marţi economistul şef al BCE, Philip Lane, transmite Reuters.
Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a redus costul creditului, pentru prima dată în ultimii cinci ani, recunoscând progresele înregistrate în lupta cu inflaţia ridicată dar a semnalat totuşi că războiul nu s-a încheiat încă în condiţiile în care inflaţia este prognozată să rămână mult prea mare până în 2025.
"Consiliul guvernatorilor a decis să reducă cu 25 de puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecinţă, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit se vor diminua la 4,25%, 4,50% şi, respectiv, 3,75% începând cu data de 12 iunie 2024", se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE.
"Gradul de incertitudine şi presiunile încă ridicate asupra preţurilor sunt evidente în indicatorii pentru inflaţia internă şi creşterea salariilor, ceea ce înseamnă că trebuie să menţinem o politică monetară restrictivă", a declarat Lane, într-un discurs rostit la Dublin.
Pieţele se aşteaptă acum ca la următoarele patru reuniuni de politică monetară BCE să reducă dobânzile nu doar o dată şi estimează trei-patru reduceri în 2025.
Lane, arhitectul deciziilor BCE de politică monetară, a adăugat că instituţia de la Frankfurt nu s-a angajat la o nouă relaxare a politicii după decizia de săptămâna trecută, iar orice mişcări viitoare vor depinde de datele care vor fi publicate iar deciziile vor fi luate la fiecare reuniune în parte.
Creşterea salariilor - un motor cheie al inflaţiei - este la un nivel ridicat deoarece firmele ajustează salariile ca răspuns la inflaţia din trecut, a explicat Lane, care se aşteaptă la o încetinire anul viitor.
"Aceste evoluţii ale salariilor ne ajută să ajungem la estimata reducere a rate inflaţiei în 2025, anul viitor fiind o presiune mai mică asupra costurilor cu forţa de muncă", susţine oficialul BCE.