Mediul de afaceri din Franța speră la stabilitate după finalizarea alegerilor legislative. Temerile legate de viitor se accentuează

Alexandru Gologan Data publicării:
afacerist franta
sursa: gettyimages.com/

Afaceriștii sunt îngrijorați de evoluția alegerilor legislative din Franța. Instalarea la guvernare a unor factori decizionali fără experiență ar putea alimenta nesiguranța politică și ca posibil prim efect, va urma un val de falimente în lunile următoare, din cauza anulării unor măsuri legislative adoptate de predecesori.

Elitele franceze nu văd cu optimism ascensiunea la guvernare a partidelor de extrema-dreaptă și stânga, deoarece s-au numărat printre principalii beneficiari ai reformelor pro-business adoptate de președintele Emmanuel Macron. Temerile legate de viitor vin pe fundalul promisiunilor făcute de aceste partide de a elimina unele dintre reformele lui Macron, de la creșterea vârstei de pensionare până la anularea impozitului pe avere.

„Suntem foarte îngrijorați de ceea ce se va întâmpla. Orice configurație politică va ieși după votul de duminică, probabil va anunța sfârșitul unui ciclu de reforme care a început acum zece ani. Nimic bun nu vine niciodată din haos. Nu știu ce se va întâmpla, dar aceasta este o țară care a mai văzut tulburări sociale înainte”, a declarat pentru Reuters, directorul unei multinaționale franceze.

Liderii de afaceri și-au exprimat îngrijorarea asupra faptului că noua clasă politică nu are experiență în conducerea celei de-a doua economii ca mărime din zona euro. Incertitudinea politică a crescut deja costul împrumuturilor Franței, deoarece investitorii în obligațiuni au cerut cele mai mari prime de risc din ultimii 12 ani.