Lagarde: BCE are nevoie de timp pentru a se ajusta în raport cu riscurile generate de inflație

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
Lagarde BCE declaratii
sursa: profimediaimages.ro/

După ce luna trecută Banca Centrală Europeană (BCE) a redus dobânda de referință, acum președintele instituției, Christine Lagarde, avertizează că riscurile inflației rămân prezente. În acest context, unii analiști speculează că reducerile ar putea fi anulate în viitor, fapt ce ar putea accentua crizele macroeconomice existente.

Preşedintele Băncii Centrale Europene avertizează că instituţia nu are suficiente dovezi că ameninţările legate de inflaţie au trecut.

"Încă ne confruntăm cu câteva incertitudini privind evoluţia inflaţiei, în special privind profiturile, salariile şi productivitatea. Dacă economia va fi afectată de noile şocuri din sectorul aprovizionării, atunci vom avea nevoie de timp pentru a obţine suficiente date, ca să putem confirma dacă inflaţia a depășit ţinta de 2%.

Piaţa robustă a forţei de muncă oferă suficient timp pentru a strânge şi analiza noile informaţii, dar de asemenea trebuie să fim conştienţi de faptul că perspectivele de creştere rămân nesigure. Toate aceste evoluții afectează deciziile de politică monetară, care vor fi analizate atent la fiecare reuniune a consiliului guvernatorilor", a declarat Lagarde.

Declaraţiile oficialului BCE sugerează faptul că reducerea adoptată în urmă cu o lună ar putea fi anulată cu prima sedință de consiliu din cadrul instituției. Potrivit ultimelor date, inflaţia este prognozată să se mențină ridicată până în 2025, informează Bloomberg.