Franța impune un buget de austeritate. Cum vor să țină sub control datoriile: taxe pe corporații și lux, cheltuieli publice reduse

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
franta piata capital
sursa: gettyimages.com/

Guvernul Franţei a prezentat un buget de austeritate pe 2025, al cărui obiectiv este recâştigarea controlului asupra datoriei uriașe, relatează Politico.

Executivul francez a prezentat bugetul pe 2025, ce vizează reduceri de cheltuieli cu până la 60 miliarde de euro şi majorarea impozitelor percepute persoanelor bogate şi marilor companii, în încercarea de a redresa deficitul bugetar al ţării. Noul Guvern condus de premierul Michel Barnier este sub presiune venită din partea pieţelor financiare şi a partenerilor Franţei din UE pentru a adopta măsuri, după ce veniturile fiscale din acest an au fost sub aşteptări.

Conform strategiei adoptate, vor fi impuse impozite temporare asupra a aproximativ 440 de companii profitabile cu venituri anuale de peste un miliard de euro, care vor genera venituri de opt miliarde de euro în 2025 şi de patru miliarde de euro în 2026. O taxă excepţională asupra companiilor de transport maritim va contribui cu 500 milioane de euro în 2025 şi cu 300 milioane de euro în 2026.

De asemenea, Guvernul va propune majorarea impozitelor percepute pentru biletele de avion şi o taxă pentru utilizarea aeronavelor private. În cazul persoanelor individuale, aproximativ 65.000 de gospodării se vor confrunta cu impozite mai ridicate, care ar urma să aducă anul viitor la buget două miliarde de euro.

Francezii consideră necesare măsurile de austeritate

Bugetul se bazează pe estimarea că economia va creşte cu 1,1% în 2025, astfel că oficialii vor să reducă deficitul bugetar la 5% din PIB anul viitor, de la un nivel estimat de 6,1% din PIB în 2024. În absenţa măsurilor de austeritate, deficitul ar ajunge la 7% din PIB.

Franţa, Italia, Belgia, Ungaria, Malta, Polonia şi Slovacia sunt statele membre ale UE care au intrat în procedura de deficit excesiv (PDE) şi trebuie să-şi reducă cheltuielile publice, a anunţat în iunie Comisia Europeană.

De asemenea, Executivul comunitar a demarat proceduri disciplinare contra Franţei, Italiei şi a altor cinci ţări membre UE pentru că au încălcat reglementările UE legate de nivelul datoriei.