Elon Musk este pe cale să devină primul om din lume care să dețină un trilion de dolari până în 2027

Redacția Digi Economic Data publicării:
elon musk
sursa: shutterstock.com/

Elon Musk este pe cale să devină primul „trilionar” (1.000 de miliarde) din lume până în 2027, potrivit unui nou raport al unui grup care urmărește averea.

Potrivit The Guardian, concluzia realizată Informa Connect Academy despre șeful producătorului de automobile electrice Tesla, al companiei private de rachete SpaceX și al platformei de social media X (fostă Twitter) se bazează pe faptul că averea lui Musk a crescut cu o rată medie anuală de 110%. 

Musk era, de asemenea, cea mai bogată persoană din lume, cu 251 de miliarde de dolari, conform Bloomberg Billionaires Index, în timp ce raportul Academiei „2024 Trillion Dollar Club” a început să circule vineri.

Analiza Academiei a sugerat că fondatorul unui conglomeratului de afaceri Adani Group din India, Gautam Adani, va deveni al doilea care va atinge statutul de trilionar. Se pare că acest lucru se va întâmpla în 2028, dacă rata sa anuală de creștere rămâne la 123%.

Jensen Huang, directorul general al firmei de tehnologie Nvidia, și Prajogo Pangestu, magnatul indonezian din energie și minerit, ar putea deveni, de asemenea, trilionari în 2028, dacă traiectoria lor se menține. 

Bernard Arnault, șeful LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton și a treia cea mai bogată persoană din lume, cu aproximativ 200 de miliarde de dolari, este pe cale să depășească un trilion de dolari în 2030 – în același an cu Mark Zuckerberg, directorul general al Meta.

Doar câteva companii și-au asigurat până acum evaluări de peste 1 trilion dolari. Berkshire Hathaway a depășit cel mai recent această evaluare la sfârșitul lunii august, cu câteva zile înainte ca arhitectul său Warren Buffett să-și sărbătorească cea de-a 94-a aniversare. Nvidia a intrat în clubul companiilor valorate la un trilion în mai 2023, iar în iunie a atins trei trilioane, fiind la momentul respectiv a doua cea mai valoroasă companie din lume, după Microsoft și înainte de Apple.

Cu toate acestea, așa cum a remarcat CNBC, întrebarea cine ar putea fi primul trilionar al lumii a fascinat publicul încă de când lumea și-a încoronat primul miliardar în 1916. Acesta a fost John D Rockefeller din SUA, fondatorul și, la acea vreme, cel mai mare acționar al Standard Oil.

În ciuda acestei fascinații, mulți academicieni consideră că acumularea unei averi imense este o problemă socială. Un raport a calculat că cei mai bogați 1% dintre oameni sunt responsabili pentru mai multe emisii de carbon – un factor principal al crizei climatice actuale – decât cei mai săraci 66%.