e-Factura: 90 de milioane de facturi înregistrate. Jumătate de milion doar ieri. Una din cinci firme n-a trimis nimic la ANAF

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
e-factura
E-Factura. Sursa: Ministerul Finanțelor

Aproape 90 de milioane de facturi au fost transmise până acum prin e-Factura, din care jumătate de milion numai ieri (zi liberă). Ministerul Finanțelor a renunțat să publice în counter numărul firmelor înregistrate în sistem, pentru că nu mai e nevoie de înregistrare a firmei în Registrul e-Factura, ci a facturii. Firmele mici au mari bătăi de cap cu noul sistem testat în teren.

Jumătate de milion de facturi au fost transmise în sistemul e-Factura de Ziua Unirii, considerată zi liberă. În total, counterul Ministerului Finanțelor arată că până în prezent au trecut prin sistem 89 de milioane de facturi. Menționăm că e-Factura funcționează încă din 2022, pe relația B2G (business to government), adică pentru firmele care fac afaceri cu statul - de la contracte sau programe de finanțare, până la voucherele de vacanță.

Inițial, aplicația Finanțelor afișa și numărul de firme înscrise în sistem, însă această cifră nu mai apare. Surse din Finanțe ne-au explicat că nu mai e obligatorie înscrierea în registru și de aceea s-a încetat numărătoarea. Firmele sunt obligate oricum să trimită facturile la ANAF, în sistemul lor  electronic. Aceleași surse ne spun că sunt în jur de 100.000 de firme care încă nu au utilizat sistemul.

490.000 de firme au depus anul trecut Declaraţia informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional (D394).

Înseamnă că proximativ una din cinci firme n-a folosit încă sistemul de trimitere a facturii la ANAF.

Așadar, având în vedere numărul mare de facturi încărcate în sistem, pare că el funcționează, dar nu pentru toată lumea. Pe paginile de social media ale Ministerului Finanțelor apar mereu plângeri că sistemul nu merge. Cu predilecție, e vorba de firme mici.

Una dintre ele ar fi că Spațiul Privat Virtual (SPV), aplicația prin care o firmă se înregistrează în sistemul e-Factura și depune inclusiv declarațiile fiscale nu merge pe sistemele de operare de pe  mobil.

De asemenea, sunt plângeri că e-Factura ar fi trebuit sa mearga in paralel cel puțin un an pentru a putea face sistemul eficient si a remedia defectele de programare.

Unii comentatori dau exemplul Germaniei, unde acelasi sistem are perioadă o de funcționare în paralel până în 2027.

Redacția DigiEconomic.ro a primit de asemenea semnale că firmele mici de prestări servicii închid sau vând afacerea pentru că noua birocrație le-ar provoca cheltuieli prea mari, ele având marje mici de câștig.

Amintim că de la 1 ianuarie sistemul de transmitere a facturilor la ANAF, e-Factura, a devenit obligatoriu, pentru relațiile comerciale între firme. Se permite facturarea în paralel până la 1 iulie, când acest sistem va deveni unic pentru facturile emise între firmele din România. Nu și din extern, unde va rămâne paralel. 

Până la 1 aprilie 2024 nu se vor da amenzi, dar de atunci vor putea fi aplicate sancțiuni pentru nerespectarea raportării în sistemul RO e-Factura. Lipsa  raportării unei tranzacții B2B se va amenda cu de la 5.000 la 10.000 lei pentru marii contribuabili, de la 2.500 la 5.000 lei pentru contribuabilii mijlocii și de la 1.000 la 2.500 lei pentru contribuabilii mici și pentru cei nerezidenți.

ANAF a făcut un ghid video pentru completarea e-Facturii și transmiterea ei

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media