Degradarea economiei Germaniei afectează toată Uniunea. România nu scapă de efecte. Este principalul nostru partener comercial
„Motorul economiei europene”, Germania, dă semne vizibile de oboseală în 2024. Politicile adoptate de ministrul german de finanțe, Christian Lindner nu și-au atins ținta. Grevele din țară, creșterea bugetului pentru apărare, taxele mari și costul scump al vieții pun presiune nu doar pe autorități, ci pe întreaga regiune. Țările vizibil afectate sunt cele care au urmat modelul economic german. Relațiile comerciale dintre România și Germania mereu s-au situat pe un piedestal, germanii fiind cel mai important partener de import-export al românilor.
Criza imobiliară începută anul trecut în Germania s-a revărsat peste tot continentul. Majorarea dobânzilor şi creşterea costurilor cu materialele de construcţii au dus la prăbușirea sectorului imobiliar, iar o serie de dezvoltatori au intrat în insolvență. Situația este una fără precedent, raportat la momentele tensionate din ultimele decenii. Țări precum Portugalia, Luxemburg sau Turcia resimt din plin efectele nefaste ale colapsului.
Germania a evitat recesiunea la finalul anului trecut, însă nici 2024 nu se prezintă la nivelul pe care autoritățile îl preconizau.
„Economia germană a încheiat anul 2023 într-o notă negativă. În ultimul trimestru, scăderea investițiilor a avut un efect de amortizare asupra activității economice, în timp ce consumul a crescut ușor”, apreciază Ruth Brand, președintele Biroului Federal de Statistică din Germania.
Inflația în luna februarie a scăzut la 2.5% de la 2.9% cât era în luna precedentă. Scăderea inflației a depășit estimările inițiale, însă aceasta este doar vârful aisbergului.
Guvernul german a promis că va investi miliarde de euro pe piețele de capital și va folosi încasările pentru a susține sistemul de pensii al țării, după ce cetățenii și-au manifestat nemulțumirea legată de creșterea contribuțiilor la asigurările sociale. Veniturile din investiții vor fi folosite pentru a menține sistemul de pensii stabil și pentru a se asigura că plățile rămân la 48% din salariul mediu până la sfârșitul următorului deceniu.
Totuși, reforma nu va împiedica creșterea contribuțiilor. Potrivit proiectului de lege, acestea vor crește în următorii ani la 22.3% de la 18.6% cât sunt prezent. Proiectul de lege susține că fără noul fond de investiții, contribuțiile ar fi crescut la 22.7% până în 2045, relatează Financial Times.
Industria germană a stagnat în primele două luni după ce comenzile au scăzut mai mult decât se așteptau autoritățile. Pe fondul războiului din Ucraina, guvernul condus de cancelarul Olaf Scholz a decis să majoreze bugetul pentru apărare. Problema cu o astfel de măsură, în general, crește povara cheltuielilor pentru contribuabili. Deja societatea germană fierbe din cauza nemulțumirilor apărute în sectorul transporturilor și agricol. Grevele au paralizat țara și odată cu ea, au produs un efect de domino la nivelul întregii Uniuni Europene.
UE și Germania au perspective economice diferite
Problemele din economia germană s-au reflectat și în atitudinile divergente împărtășite cu Uniunea Europeană pe chestiuni de politică comună. În timp ce Berlinul dorește să atragă investiții private în piața europeană, UE vrea să acorde mai multă atenție subvențiilor oferite statelor membre, relatează Brussels Signal.
„Președintele Comisiei Europene este cauza înrăutățirii performanței economice a Europei. Ursula von der Leyen a ales reglementările în detrimentul inovației, iar acum problemele curg. Avem nevoie de o schimbare.
Politicile lui Von der Leyen pun în pericol competitivitatea și prosperitatea economică, alimentează birocrația și încurajează ajutorul redundant al partenerilor. Statele membre ar trebui să continue să-și reducă deficitele bugetare și gradul de îndatorare, pentru a putea fi susținute în continuare. Pentru a menține atractivitatea integrării europene, trebuie să revenim la principiile pieței interne libere.
UE ar trebui să dezvolte Uniunea Piețelor de Capital. Avem nevoie de o piață unică pentru servicii financiare de top”, a declarat ministrul german de Finanțe, Christian Lindner.
Redresarea economiei germane rămâne un test al răbdării
Institutul Leibniz pentru Cercetări Economice de la Universitatea din München (ifo Institut), și-a redus previziunile de creștere estimate inițial. Creșterea produsului intern brut al Germaniei, potrivit ultimului raport al ifo din 6 martie, va fi de 0.2% în loc de 0.7% cât era preconizat anterior.
„Economia germană este paralizată. Sentimentul în rândul companiilor și al gospodăriilor este rău, iar incertitudinea este mare. Actuala politică economică și financiară prezintă un alt risc semnificativ. Redresarea așteptată este de durată”, se prezintă în raport.
Timo Wollmershäuser, analist în cadrul ifo Institut, nu vede un viitor prea linștit pentru economia germană: „Ratele ridicate ale dobânzilor și creșterile de preț, măsurile de austeritate ale guvernului și situația globală, afectează în prezent economia din Germania și conduc la o nouă recesiune spre sfârșitul anului”.
Germania este principalul partener comercial al României
România întreține relații comerciale reciproc avantajoase cu Germania. Potrivit Camerei De Comerț Și Industrie Româno-Germane, anul trecut schimburile comerciale au însumat 40.8 miliarde de euro. Astfel, România a urcat pe locul 17 între partenerii comerciali ai Germaniei, o creștere de trei poziții în clasament.
„Observăm că România a urcat în topul partenerilor comerciali ai Germaniei. Acest fapt ne arată că dinamica relațiilor bilaterale de comerț între cele două țări se menține, în ciuda numeroaselor provocări. România reușește să convingă multe companii germane că este un amplasament de afaceri atractiv. Sunt interesate în special acele companii care doresc să-și sporească reziliența față de lanțurile internaționale de aprovizionare, precum și cele care caută un amplasament investițional inovator pentru cercetare și dezvoltare în Europa”, declară Sebastian Metz, Director general și membru în Consiliul Director al AHK România.
Importurile din România au totalizat 19.4 miliarde de euro, iar exporturile Germaniei către România au atins 21.5 miliarde euro. Cu acest volum al schimburilor economice Germania rămâne primul partener comercial al României.