Datoria mondială a atins un nivel record de 312.000 de miliarde de dolari, spune un grup de lobby din sectorul financiar

G.C. Data publicării:
datoria globala
sursa: shutterstock.com/

Datoria mondială a atins un nivel record de 312.000 de miliarde de dolari la finalul celui de-al doilea trimestru, impulsionată de împrumuturile contractate de Statele Unite şi China, arată un raport al Institutului Internaţional pentru Finanţe (IIF), cel mai mare grup de lobby din sectorul financiar.

Datoria mondială a crescut cu 2.100 de miliarde de dolari în prima jumătate a acestui an, până la 312.000 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, conform datelor publicate de IIF miercuri, scrie Reuters.

În ultimul său raport, Institutului Internaţional pentru Finanţe a tras un semnal de alarmă cu privire la tendinţa de creştere continuă a împrumuturilor guvernamentale, estimând că împrumuturile guvernamentale globale vor creşte de la nivelul actual de 92.000 de miliarde de dolari, până la 145.000 de miliarde de dolari în 2030 și va depăși suma 440.000 de miliarde de dolari în 2050.

“Cu noul ciclu de relaxare monetară demarat de Fed, aşteptat să accelereze ritmul de acumulare a datoriei mondiale, un motiv semnificativ de îngrijorare este aparenta lipsă de voinţă politică pentru a răspunde la creşterea nivelului datoriei suverane atât în rândul economiilor mature cât şi în cazul economiilor emergente”, se arată în raportul IIF.

China, SUA, India, Rusia şi Suedia şi-au majorat datoriile, în timp ce alte ţări europene şi Japonia au înregistrat o scădere semnificativă a datoriilor.

Raportul datorie/PIB, un indicator al capacităţii de rambursare a datoriei comparativ cu ceea ce produce o ţară, s-a stabilizat în jurul nivelului de 327% - 328%, în condiţiile în care cifrele privind producţia au fost parţial încurajate de inflaţia peste ţintă din marile economii.

În piețele dezvoltate, raportul datorie/PIB a atins cel mai scăzut nivel de după 2018, ca urmare a declinului împrumuturilor în rândul gospodăriilor şi sectorului corporaţiilor non-financiare. În contrast, în rândul piețelor emergente, raportul datorie/PIB a atins un nou maxim de peste 245% din producție, cu mai mult de 25 de puncte procentuale mai mare decât înaintea pandemiei de coronavirus.