BNR își revizuiește estimările. Inflația scade după ultimele prognoze. Isărescu: facem reglaje fine
Banca Naţională a României (BNR) a organizat vineri o conferință de presă în cadrul căreia guvernatorul Mugur Isărescu a prezentat raportul trimestrial privind inflația. Politica monetară se menține fermă, însă guvernatorul este dispus să facă reglaje pe parcurs, în funcție de evoluțiile pieței și factorii externi.
BNR a revizuit datele privind inflația în jos, însă noile previziuni nu vor relaxa politica monetară, asigură guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.
„Nu stimulăm prea mult economia. Avem o anumită perspectiva de creștere, însă nu e foarte mare. În ședința precedentă când v-am prezentat acest lucru. Creșterea economiei în ansamblu s-a bazat pe majorarea consumului.
Sunt factori care contribuie la menținerea presiunilor inflaționiste. În domeniul serviciilor, avem o creștere continuă a inflației. Ne așteptăm ca în continuare serviciile să țină inflația relativ mai sus. Piața muncii rămâne tensionată, ceea ce împinge inflația sus. Avem presiuni inflaționiste pe partea de venituri. În ultimele luni creșterea creditelor de consum a depășit semnificativ depozitele populației. Nu înseamnă că populația nu economisește.
Principala contribuţie dezinflaţionistă este anticipată a proveni din partea evoluţiei ratei inflaţiei CORE 2 ajustat, cea pe care o urmărim noi şi asupra căreia politica monetară are efect direct. Ce înseamnă asta? Înseamnă că politica monetară este suficient de fermă, de restrictivă. Nu s-a relaxat exagerat.
Ne-am dus în jos cu rata de politică monetară în funcţie de cum a evoluat şi inflaţia, ca să nu rămânem blocați în perioada de toamnă, când probabil va fi mai dificil sau vor fi factori perturbatori care ar putea să ne întârzie o decizie de reducere a ratei dobânzii. Gândiţi-vă că mai oricând poate să apară o inversare de mişcări de capital, ieşiri de capital. Avem cu ce să acţionăm în acest sens, avem rezervă valutară, avem metode de a steriliza excedentul de lichiditate. Deci putem să reacţionăm, însă nu cred că vom putea merge pe reducere într-un scenariu negativ.
Nu am început un ciclu de relaxare a politicii montare pentru că avem dobânzi real pozitive faţă de trecut şi nu suntem prociclici. Având o politică fiscală expansionistă, deficite mari, regula noastră este să păstrăm o anumită restrictivitate.
Suntem foarte atenţi în deciziile pe care ni le asumăm. Facem, ca să am o exprimare aşa, mai sugestivă, dar în contextul în care e folosită noţiunea pe plan internaţional, facem un reglaj fin", a declarat Mugur Isărescu, la conferinţa de presă, citat de Agerpres.
Banca Naţională a Românei a decis în cadrul ultimelor şedinţe ale Consiliului de Administraţie reducerea dobânzii de politică monetară, din iulie şi august, cu câte 0,25 puncte procentuale, ajungând la 6,50% în prezent.
Prognozele prezintă inflația pe un trend descendent
Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, la 4,0%, de la 4,9% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2024 şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,4% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor anunțate vineri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Traiectoria inflației va fie marcată de unele oscilaţii de ritm, induse preponderent de efecte asociate evoluţiilor din trecut:
- majorări de impozite indirecte în ianuarie 2024, cu efect favorabil în ianuarie 2025;
- corecţii ale tarifelor la gaze naturale şi preţuri la legume, fructe, ouă în al doilea trimestru din 2024, cu efect nefavorabil în al doilea trimestru din 2025;
- majorare a accizei la carburanţi în iulie 2024, cu efect favorabil în iulie 2025.
Față de prognoza anterioară, rată anuală a inflației va scădea în baza indicelui prețurilor de consum (IPC).
„Ne așteptăm sau cel puțin eu mă aștept ca săptămâna viitoare când se publică indicele IPC, inflația din luna iulie să fie din nou peste 5%. Nu putem să ne plimbăm cu rata de politică monetară în funcție de toate aceste oscilații, vor fi tot timpul oscilații de sus în jos, dar traiectoria inflației este în mod evident în jos”, asigură Isărescu.
BNR a redus dobânda de politică monetară pe măsură ce a coborât rata inflaţiei.