BCE: Sistemul bancar este vulnerabil în fața atacurilor cibernetice

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
sistem informatic bce
sursa: gettyimages.com/

În cadrul unei simulări desfășurate de Banca Centrală Europeană (BCE), care a urmărit să testeze viteza de răspuns a băncilor europene în cazul unui atac cibernetic, mai multe instituții bancare au prezentat lacune în sistemul de securitate.

Datele preliminare ale testelor sugerează că o parte din băncile europene au întâmpinat probleme serioase atunci când au fost supuse atacurilor cibernetice. Majoritatea însă, au avut probleme în a-și reporni programul, ceea ce indică faptul că nu au control asupra propriului sistem.

BCE a anunţat încă de anul trecut că va testa reacţia băncilor europene la atacuri cibernetice, care s-au înmulțit din cauza tensiunilor dintre UE și Rusia, transmite Bloomberg. Scopul exerciţiului a fost acela de a îmbunătăţi capacitatea băncilor în a gestiona riscurile, mai degrabă decât un examen care va avea un impact direct asupra cerinţelor de capital.

În total, 109 bănci au fost testate gradual începând cu luna ianuarie. La finalul acestei săptămâni, BCE va prezenta rezultatele într-un raport detaliat care evocă vulnerabilităţile și provocările din sistemul financiar global.