BCE atenționează țările din zona euro să-și îmbunătățească finanțele publice pe fondul riscurilor globale
Guvernele din zona euro trebuie să-și îmbunătățească imediat finanțele publice pentru a contracara riscurile pe termen lung asociate cu îmbătrânirea populației, creșterea cheltuielilor pentru apărare, schimbările climatice și digitalizarea serviciilor, precizează Banca Centrală Europeană (BCE).
Avertismentul vine în contextul în care oficialii de la Bruxelles au nominalizat mai multe țări din zona euro care se confruntă cu deficite publice excesive. O soluție, potrivit buletinului economic emis de BCE, ar fi armonizarea politicilor naționale astfel încăt nivelul datoriei publice să fie redus treptat.
„Probleme precum îmbătrânirea demografică, creșterea cheltuielilor pentru apărare, digitalizarea și schimbările climatice vor avea ca rezultat sarcini fiscale semnificative în deceniile următoare. Aceste evoluții vor naște suficiente provocări în mod izolat, iar țările se vor confrunta cu toate aceste probleme simultan. În consecință, trebuie luate măsuri astăzi, în special de țările cu datorii mari”, au precizat specialiștii în document, relatează La Tribune.
Anul trecut, unele state din zona euro au depășit atât limita deficitului public, cât și a datoriei, fixată prin Pactul de Stabilitate la 3%, respectiv 60% din PIB (produsul intern brut). Cele mai mari deficite au fost contabilizate de Italia (7,4% din PIB), Franța (5,5% din PIB), Malta și Slovacia cu 4,9% din PIB. În privința datoriei publice, Grecia conduce detașat cu 161,9% din PIB, urmată de Italia cu 137,3% din PIB și Franța (110,6% din PIB) potrivit datelor Eurostat.