2024 - anul creșterii poverii fiscale pentru toți contribuabilii români

Adam Gheorghe Data publicării:
Taxe
Sursa: profimediaimages.ro

Experții în domeniul fiscal și al consultanței financiare atrag atenția că anul 2024 este cel al creșterii poverii fiscale asupra tuturor contribuabililor. Impactul direct sau indirect al modificărilor majore a legislației fiscale încă din 2023 deja se face simțit. Tendința este de majorare a ponderii taxelor și impozitelor în PIB, direcția fiind apropierea de media europeană de circa 40% din PIB.

Cea de a 18-a ediție a Conferinței Anuale de Fiscalitate EY România, la care au participat peste 220 de reprezentanți ai companiilor românești din toată ţara, s-a desfășurat sub semnul necesarelor clarificări ale avalanșei de noutăți apărute în peisajul fiscal național, cu aplicabilitate din acest an.

Experții EY au oferit, în cadrul prezentărilor și sesiunilor de întrebări și răspunsuri care au urmat, clarificări pe cele mai importante subiecte fiscale din acest moment.

Digitalizarea serviciilor fiscale

E-Factura, SAF-T, CESOP, e-TVA, e-Transport și e-Sigiliu sunt raportările digitale pe care le au de implementat companiile românești, în relațiile dintre ele și în relația cu ANAF.

Pe parcursul ultimilor trei ani, direcția către adoptarea unor proiecte de digitalizare fiscală a fost una extrem de accelerată, iar 2024 este anul în care toate societățile vor trebui să adopte e-Factura, SAF-T devine obligatoriu din 2025, iar RO e-transport a fost deja extins pentru toate bunurile care trec frontiera României.

„Sancțiunile pentru neconformare sunt semnificative, atât în cazul RO e-factura cât și în cazul RO e-Transport, ca atare vedem o presiune sporită asupra mediului de afaceri pentru conformarea la timp cu noile cerințe”, a explicat Georgiana Iancu, Partener, Coordonatorul Practicii de Taxe Indirecte și Digitalizare Fiscală, EY România.

Cât privește SAF-T (Fişierul standard de control fiscal), expertul a precizat că, la doi ani după prima declarație D406, este esențial ca societățile să își verifice calitatea și conținutul datelor deja raportate pentru a preveni aplicarea de contravenții.

Consultanții fiscali se așteaptă ca, începând cu 2024, cele șase sisteme informatice de interes strategic național - RO e-Factura, RO e-Transport, RO e-Sigiliu, RO e-SAF-T, RO e-Case de marcat și RO e-TVA - să asigure sustenabilitatea financiară pentru statul român.

La 20 august 2024 companiile ar trebui să primească prin SPV (spațiul virtual privat – serviciu oferit de ANAF) primul decont de TVA precompletat de autorități în baza informațiilor preluate în principal din RO e-factura și RO e-Case de marcat.

Inteligența artificială în fiscalitate

Apariția soluțiilor bazate pe inteligența artificială au iscat discuții privind rolul acesteia în consultanța fiscală și se văd deja rezultate tangibile la companiile care au integrat noua tehnologie, Generative AI, într-un cadru existent de abordare structurată a automatizării. „Acolo unde există programe de automatizare bine structurate, iar identificarea ideilor de automatizare este legată direct de obiectivele de afaceri, avem exemple unde rentabilitatea investiției este de peste 300% din primul an de utilizare“, consideră Aurelia Costache, Partener, EY EMEIA (Europe, Middle East, India and Africa) Intelligent Automation Leader.

Alex Milcev, Partener, liderul departamentului de Asistenţă fiscală şi juridică EY România & Moldova, a remarcat faptul că anul 2024 este cel al creșterii poverii fiscale asupra tuturor contribuabililor.

„Impactul direct sau indirect al modificărilor majore a legislației fiscale încă din 2023 deja se face simțit, și este doar un început de drum spre creșterea și mai mare a taxelor și impozitelor ca pondere din PIB, direcția fiind apropierea de media europeană de circa 40% din PIB. În aceste condiții, devine imperativ pentru orice contribuabil să înțeleagă din timp implicațiile modificărilor fiscale asupra sa, astfel încât să-și poată aloca corespunzător atenția și resursele”, a concluzionat Alex Milcev.