Uniunea Europeană se pregătește pentru o iarnă, pe măsură ce tranzitul gazelor rusești prin Ucraina se apropie de sfârșit
![Facturi la gaze](https://s.iw.ro/gateway/g/ZmlsZVNvdXJjZT1odHRwJTNBJTJGJTJG/c3RvcmFnZTA4dHJhbnNjb2Rlci5yY3Mt/cmRzLnJvJTJGc3RvcmFnZSUyRjIwMjQl/MkYwOCUyRjEzJTJGMjA0NzM5OF8yMDQ3/Mzk4X2ZhY3R1cmktbGEtZ2F6ZS5qcGcm/dz03ODAmaD00NDAmaGFzaD0xNjQ1MDcx/NjgyNDQxNjIyMjJhYTI0ZTlmZmYxMjU2OA==.thumb.jpg)
Statele membre ale Uniunii Europene (UE) vor discuta luni despre pregătirile pentru iarnă, în contextul în care acordul de tranzit al gazelor dintre Rusia și Ucraina urmează să expire la finalul anului, iar blocul comunitar încearcă să reducă dependența de combustibili fosili proveniți de la Moscova. Miniștrii Energiei urmează să analizeze opțiunile la prima întâlnire cu noul comisar pentru energie al UE.
La prima reuniune prezidată de Dan Jorgensen din Danemarca, noul comisar european pentru energie, miniștrii vor analiza opțiuni pentru reducerea prețurilor și consolidarea competitivității industriei UE în timpul tranziției ecologice.
„Accesibilitatea energiei rămâne o preocupare presantă, cu prețuri volatile determinate de tensiunile geopolitice, întreruperile pe lanțul de aprovizionare și dependența de importurile de combustibili fosili”, se arată într-un comunicat al Ungariei, țara care va prezida reuniunea de la Bruxelles, întrucât deține președinția rotativă a Consiliului UE, potrivit Bloomberg.
Consolidarea industriilor UE în timpul tranziției verzi a devenit o prioritate politică europeană, după un val de nemulțumiri declanșat parțial de o criză energetică fără precedent. Aceasta a dus la creșteri record ale prețurilor la energie electrică și gaze în urmă cu doi ani, după invazia Rusiei în Ucraina.
În cadrul întâlnirii ministeriale de luni, Comisia Europeană va informa statele membre despre pregătirile pentru această iarnă, având în vedere că acordul de tranzit dintre Kiev și Moscova, care a stat la baza transportului de gaze rusești prin conducte către Europa, expiră pe 31 decembrie.
Potrivit unei evaluări a executivului UE, consultată de Bloomberg News la începutul săptămânii, rezilierea acordului dintre Ucraina și Rusia a fost deja luată în calcul pe piețele europene de gaze, iar regiunea va putea găsi surse alternative de aprovizionare.
Deși prețurile combustibililor în Europa sunt departe de maximele atinse în timpul crizei din 2022 — datorită importurilor crescute de gaze naturale lichefiate care au înlocuit majoritatea fluxurilor rusești — acestea rămân ridicate, iar multe gospodării și afaceri se confruntă cu facturi mari.
Contractele futures de referință ale UE au atins cele mai înalte niveluri din acest an. Echilibrul pieței rămâne fragil, în condițiile în care chiar și cele mai mici perturbări stârnesc nervozitate.
UE susține de mult timp că țările membre care încă importă gaz rusesc pe ruta Ucraina, în special Austria și Slovacia, se vor putea descurca. Cu toate acestea, cumpărătorii de gaze din Slovacia și Ungaria continuă negocierile pentru a menține fluxul de gaz rusesc după expirarea acordului de tranzit. În acest sens, este analizat un acord de schimb între Azerbaidjan și Rusia.
Noua Comisie Europeană, aflată la începutul unui mandat de cinci ani, intenționează să lanseze o inițiativă intitulată „Competitiveness Compass” pe 15 ianuarie. Acest document va explora modalități prin care blocul celor 27 de state poate să-și sporească securitatea și să reducă dependențele, respectând recomandările raportului publicat în septembrie de fostul președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi.
În etapa următoare, brațul executiv al UE își propune să prezinte „Clean Industrial Deal” pe 26 februarie — o strategie detaliată pentru menținerea competitivității industriei, care va include și un plan de asigurare a energiei la prețuri accesibile. În primele 100 de zile, Comisia va prezenta, de asemenea, o foaie de parcurs pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili rusești, care încă reprezintă aproximativ 15% din importurile UE.
Raportul lui Draghi
În luna septembrie a anului trecut, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut lui Mario Draghi, fostul președinte al Băncii Centrale Europene, să vină cu propuneri pentru redresarea economiei UE, în contextul concurenței venite din partea Chinei și SUA, și pentru menținerea competivității.
„Europa este cea mai deschisă economie din lume, așa că atunci când partenerii noștri nu respectă regulile, noi suntem mai vulnerabili decât alții”, a declarat Draghi recent într-o conferință de presă, potrivit Reuters.
În deschiderea raportului, care se întinde pe aproximativ 400 de pagini, Draghi a explicat că Uniunea Europeană are nevoie de investiții suplimentare de 750 - 800 miliarde de euro pe an, de până la 5% din PIB - un nivel mult mai ridicat chiar și față de 1-2% din Planul Marshall pentru reconstrucția Europei de după Al Doilea Război Mondial.
„Creșterea economică încetinește de mult timp în Europa, dar am ignorat acest lucru”, a spus Draghi. „Acum nu mai putem ignora. Condițiile s-au schimbat: comerțul mondial încetinește, China devine mult mai puțin deschisă către noi... am pierdut principalul nostru furnizor de energie ieftină, Rusia.”
Deja statele membre UE au răspuns noilor realități, dar eficiența lor este limitată de lipsa coordonării, se arată în raport.
Procesul de luare a deciziilor din cadrul UE este complex și lent, iar Draghi sugerează extinderea votului cu majoritate calificată - unde nu este nevoie de o majoritate absolută a statelor membre - pentru mai multe domenii și, ca ultimă soluție, permite statelor să acționeze independent pe anumite proiecte.
Deși sursele de finanțare naționale sau UE existente vor acoperi o parte din sumele uriașe necesare pentru investiții, Draghi a menționat că ar putea fi necesare noi surse comune de finanțare - pe care țări precum Germania au fost reticente să le accepte în trecut.
„Dacă condițiile politice și instituționale sunt îndeplinite, aceste proiecte ar putea necesita și finanțare comună”, se arată în raport, menționând investițiile în apărare și în rețelele de energie ca exemple.
Creșterea economică a UE a fost persistent mai lentă decât cea a Statelor Unite în ultimele două decenii, iar China a recuperat rapid. O mare parte din decalaj se datorează productivității scăzute.
Draghi susține că UE se confruntă cu efectele prețurilor mai ridicate la energiei, după ce nu a mai avut acces la gazul ieftin din Rusia, și depinde de piețele externe. El a subliniat că organizația internațională trebuie să își sporească inovația și să reducă prețurile la energie, în timp ce continuă eforturile de decarbonizare, să reducă dependențele de alte state, în special de China pentru minerale esențiale, și să crească investițiile în apărare.