Transnistria prelungește starea de urgenţă, pe fondul crizei energetice. Impactul asupra locuitorilor

Redacția Digi Economic Data publicării:
Transnistria
sursa: shutterstock.com/

Transnistria, susţinută de Moscova, a prelungit vineri starea de urgenţă pentru încă o lună, pe fondul crizei energetice. Regiunea separatistă a pierdut accesul la livrările de gaze ruseşti, care i-au susţinut economia timp de decenii întregi.

Gazul rusesc a fost transportat prin Ucraina timp de decenii, în principal printr-o conductă construită în perioada sovietică, care începe în Sudzha, un oraș din regiunea Kursk a Rusiei, aflat în prezent sub controlul forțelor ucrainene, și se termină în apropiere de Ujgorod, la granița de vest a Ucrainei cu Slovacia.

Livrările de gaz au continuat în baza unui acord din 2019, chiar și după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, generând venituri pentru ambele țări. Ucraina încasa sute de milioane de euro anual din taxele de tranzit. Negocierile de anul trecut pentru prelungirea acordului, însă, nu au avut succes.

Transnistria, regiune pro-rusă care s-a desprins de restul Moldovei după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, primea gaz rusesc prin Ucraina, însă această rută de aprovizionare a fost întreruptă pe 1 ianuarie, odată cu expirarea unui acord de tranzit între cele două țări aflate în război.

Gigantul Gazprom din Rusia a suspendat exporturile de gaze către Transnistria pe 1 ianuarie, invocând datorii neplătite de 709 milioane de dolari din partea Moldovei. În schimb, autoritățile basarabene susțin că litigiul nu ar fi mai mare de aproximativ 8,6 milioane de dolari.

Locuitorii și afacerile din Transnistria confruntă acum cu întreruperi de gaze, pene de curent și probleme cu furnizarea apei, potrivit Reuters.

Autoritățile au declarat pe canalul oficial de Telegram că starea de urgență va rămâne în vigoare cel puțin până pe 8 februarie.

Canalul oficial de știri de pe Telegram al autorităților a menționat că întreruperile zilnice de curent vor rămâne de cinci ore. De asemenea, au anunțat că mai multe fabrici, inclusiv o uzină de construcții de mașini din orașul principal al regiunii, Tiraspol, vor putea să funcționeze noaptea, când presiunea asupra rețelei electrice este mai redusă.

Guvernul pro-european al Moldovei acuză Rusia că a creat artificial criza energetică pentru a destabiliza țara înaintea alegerilor parlamentare din vara aceasta.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului central, Daniel Voda, a declarat că autoritățile au propus mai multe soluții pentru a ajuta Transnistria „pentru un viitor pașnic, stabil și prosper împreună”.

„Există soluții, dar ... autoritățile transnistrene refuză orice dialog și răspândesc informații false, dând vina pe toți, cu excepția celor care au creat această criză și au închis robinetul”, a spus Voda. „Șantajul energetic organizat de Rusia în Transnistria trebuie să se oprească.”

Președinta Moldovei, Maia Sandu, a spus că Gazprom ar putea furniza gaze către Transnistria printr-o rută alternativă, TurkStream.

Transnistria blamează Moldova și Ucraina pentru criza energetică și neagă că Moldova ar fi făcut vreo propunere de ajutor.