România începe peste o săptămână să tranziteze milioane de metri cubi gaze către Ungaria. Există și un aspect negativ aici

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
harta gaz turcia
sursa: shutterstock.com/

Ungaria va începe, din 1 aprilie, importul de gaze din Turcia, pentru 2024 volumele totale fiind de 275 de milioane de metri cubi, conform unui acord dintre cele două state anterior încheiat, relatează publicația rusească Trend. Este primul export de gaze al Turciei într-o țară UE care nu-i este vecină, pentru că turcii exportă de ceva ani în Bulgaria, nefiind încă clar dacă este producție locală exportată sau doar “reîmpachetare” a gazului rusesc care oricum ajunge în Turcia, pentru a fi re-exportat către Europa Sudică.

Anunțul că Turcia începe exportul de gaze în Ungaria a fost făcut de ministrul de externe ungar, Peter Szijarto, care s-a întâlnit în cadrul forumului international de la Soci Atomexpo cu minstrul turc al Energiei și Resurselor Naturale, Alparslan Bayraktar.

Pentru România, începerea exporturilor de gaz turcesc către Ungaria are o dublă importanță. În primul rând, este o veste pozitivă, pentru că fluxurile de gaz vor trece pe la noi, prin rețeaua Transgaz, după cum spune chiar directorul operatorului național de transport gaze, Ion Sterian. Potrivit acestuia, mai multe gaze transportate înseamnă tarife de tranzit mai mari încasate.

România devine astfel placa turnantă a transportului regional de gaze, pentru că pe aici vin fluxurile din Caspica (Azerbaijan, cu precădere) și Turcia către Vest – Ungaria, în primul rând, dar este și pe traseul Coridorul Vertical, care face ca gazele natural lichefiate, americane, qatareze sau algeriene, ce sunt descărcate de pe metaniere în terminalele grecești de la Mediterana, să urce către Bulgaria, România, de unde sunt distribuite către Republica Moldova, Ucraina sau Ungaria.

Pe de altă parte, confirmarea Turciei ca exportator de gaze face să scadă importanța României ca producător și eventual exportator de gaze. Turcia dispune de cantități mult mai mari decât noi în Marea Neagră, pe care a început să le exploateze deja masiv. După cum Digi24 Economic deja a relatat, la momentul în care Petrom și Romgaz vor începe extracția gazelor din Neptun Deep – începutul lui 2027, Turcia va fi produs deja cantități atât de mari de gaze încât să aprovizioneze și piața regională, pe lângă cea internă, făcând dificil pentru gazele noastre să mai găsească clienți. 

România scoate deja gaze din Marea Neagră, BSOG operând, de doi ani, perimetrul Midia. Cantitățile sunt relativ mici. Însă, circa un miliard de metri cubi anual. Per total, țara noastră are un grad ridicat de independență energetică, în ceea ce privește gazul. Peste 80% din necesarul intern fiind asigurat din producția locală, în cea mai mare parte, sonde de uscat.