Prețul petrolului crește după noile sancțiuni impuse petrolului rusesc. China și India revin pe piața petrolului

Dragoș Comache Data publicării:
pretul petrolului
sursa: gettyimages.com/

Prețul petrolului a depășit pragul de 80 de dolari pe baril, cel mai ridicat din ultimele patru luni, ca urmare a sancțiunilor ample impuse vineri de Statele Unite asupra petrolului rusesc. China și India, principalii cumpărători de țiței din Rusia, au revenit pe piața petrolului, ceea ce a contribuit la creșterea cererii.

Cotația țițeiului Brent a ajuns la 81 de dolari pe baril. Nivelul este cu aproximativ șase la sută mai mare decât vineri, când administrația americană a impus cele mai mari sancțiuni asupra petrolului rusesc de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Acestea includ producătorii Gazprom Neft și Surgutneftegaz, precum și 183 de nave care au transportat petrol rusesc. Sancțiunile vizează veniturile din petrol ale Moscovei, pe care Kremlinul le folosește pentru a-și finanța războiul cu Ucraina, potrivit Reuters.

Noile sancțiuni vor afecta puternic exporturile rusești de petrol, care erau direcționate în special către China și India.
Un analist al traderului de mărfuri Kpler arată că 143 din navele sancționate au transportat anul trecut peste 530 de milioane de barili de țiței rusesc, adică aproximativ 42 la sută din totalul exporturilor martitine de petrol ale Rusiei.

Din această cantitate, aproximativ 300 de milioane de barili au fost livrați în China, iar cea mai mare parte din restul de 230 de milioane de barili au ajuns în India.

Analiștii spun că sancționarea navelor din flota fantomă a Rusiei va reprezenta o problemă logistică majoră, care va afecta fluxurile de petrol.

Reprezentantul unui traderul de petrol și gaze spune că nimeni nu se va mai atinge de acele nave de pe lista de sancțiuni și nu vor mai achiziționa petrol transportat de acestea.

Iar această situație s-a văzut imediat, chiar dacă sancțiunile includ o perioadă de grație care expiră pe 12 martie.

Bloomberg arată că trei petroliere aflate pe lista sancțiunilor, care transportă peste două milioane de barili de petrol rusesc, s-au oprit în apele din estul Chinei. Acestea au plecat din porturile rusești din Pacific în primele zile ale anului și ar fi trebuit să ajungă în porturile chinezești de destinație în această săptămână. Însă, în weekend și-au schimbat cursul, iar acum sunt ancorate în largul coastelor Chinei.

Asta după ce compania care administrează mai multe porturi din provincia Shandong a cerut terminalelor să nu mai permită petrolierelor sancționate să andocheze sau să-și descarce încărcătura.

Prin urmare, exporturile Rusiei de petrol vor fi puternic afectate. Analiștii JPMorgan spun că, în ciuda sancțiunilor, Moscova va fi nevoită fie să achiziționeze noi petroliere care nu se află pe lista de sancțiuni sau să vândă țiței la cel mult 60 de dolari pe baril pentru a se încadra în plafonul de preț stabilit de Occident.

Sancțiunile au determinat India și China să revină pe piața petrolului pentru a căuta surse de aprovizionare din Orientul Mijlociu, Africa și America, ceea ce crește cererea și prețurile spot.

Dar experții nu se așteaptă ca scăderea exporturilor Rusiei să aibă un impact semnificativ pe piața globală deoarece OPEC are capacitatea de a acoperi acest deficit de aprovizionare. În decembrie, OPEC+, care cuprinde Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și un grup de producători printre care și Rusia, aveau o supraproducție de 5,86 milioane de barili pe zi, adică aproximativ 5,7% din cererea globală.