Europa Centrală și de Est devine motorul dezvoltării energiei solare a continentului. Polonia și Ungaria conduc tranziția verde
Producția de energie electrică din fermele solare crește mai rapid în Europa Centrală și de Est decât în oricare altă regiune europeană, depășind ratele de creștere observate atât în părțile mai bogate, cât și mai însorite ale continentului.
În primele șapte luni ale anului 2024, producția de energie solară a celor mai mari cinci producători din Europa Centrală și de Est, respectiv Austria, Bulgaria, Ungaria, România și Polonia, a crescut cu 55% față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele Ember, potrivit Reuters.
Producția depășește cu mult ritmurile înregistrate de cei mai mari cinci producători de energie solară din Europa de Vest, Europa de Sud și Europa de Nord în aceeași perioadă.
Cele cinci țări din Europa Centrală și de Est și-au extins, de asemenea, capacitatea de generare solară mai rapid decât altele din regiune, din 2019, deschizând calea către creșterea continuă a producției solare într-una dintre zonele cele mai puternic industrializate din Europa.
Polonia și Ungaria sunt de departe cei mai importanți factori ai creșterii solare în Europa Centrală și de Est. În primele șapte luni ale anului, producția de energie electrică din surse de energie solară în Polonia a fost de 11,3 Terawatt-oră (TWh), iar în Ungaria de 5,8 TWh.
Producția celor două țări a crescut cu 33,3% și, respectiv, 47,7% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Ember, și se numără printre cele mai rapide rate de creștere din întreaga Europă.
Capacitatea țărilor din Europa Centrală și de Est de a concura cu economiile mai bogate din Europa de Vest privind creșterea producției de energie solară subliniază cât de accesibile au devenit instalațiile solare în raport cu alte forme de producție a energiei electrice. Creșterea rapidă a producției reflectă, de asemenea, dezvoltarea politicilor de energie verde din întreaga regiune, deși istoria lor este marcată de utilizarea cărbunelui.
În primele șapte luni ale anului 2024, cei mai mari producători de energie din ferme solare din Europa de Vest au generat 83,53 TWh, în timp ce cei cinci cei mai mari producători de energie solară din Europa de Sud, respectiv Grecia, Italia, Portugalia, Spania și Turcia, au generat 76,12 TWh, arată datele de la Ember.
Producția de 25,2 TWh a țărilor din Europa Centrală și de Est pare mică în comparație, însă în ultimii trei ani, regiunea a crescut producția de energie din ferme solare cu aproximativ 49% pe an, ceea ce depășește cu mult ritmul anual de creștere de 19% al Europei în ansamblu, cel de 16% al Europei de Vest și cel de 21% al Europei de Sud.
Dacă aceste rate de creștere s-ar menține până la sfârșitul acestui deceniu, totalul producției realizate de cei cinci cei mai mari producători de energie solară din Europa Centrală și de Est l-ar depăși pe cel al țărilor lor din Europa de Vest în 2029 și pe cel al Europei de Sud în 2030.