Undă verde pentru legea privind inteligența artificială. Riscuri eliminate, sancțiuni mari pentru manipularea cetățenilor

Adam Gheorghe Data publicării:
TikTok video
sursa: profimediaimages.ro/

Consiliul European a aprobat azi a aprobat o lege inovatoare care vizează armonizarea normelor privind inteligența artificială (IA), așa numitul Act IA. Reglementarea urmează o abordare bazată pe risc, așadar, cu cât este mai mare riscul de a dăuna societății, cu atât sunt mai stricte normele. Este primul act normativ de acest gen din lume și poate stabili un standard global pentru reglementarea IA.

Noua lege vizează promovarea dezvoltării și adoptării unor sisteme IA sigure și de încredere pe piața unică a UE, atât de către companiile private, cât și de către cei publici. Obiectivul său este de a asigura respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor UE și de a stimula investițiile și inovarea în domeniul inteligenței artificiale în Europa. Actul IA se aplică numai domeniilor din legislația UE și prevede derogări, cum ar fi pentru sistemele utilizate exclusiv în scopuri militare și de apărare, precum și în scopuri de cercetare.

Practici IA cu risc ridicat și interzise

Noua lege clasifică diferitele tipuri de inteligență artificială în funcție de risc. Sistemele IA care prezintă doar un risc limitat ar urma să fie supuse unor obligații de transparență foarte ușoare, în timp ce sistemele IA cu risc ridicat ar urma să fie autorizate, dar sub rezerva unui set de cerințe și obligații pentru a avea acces la piața UE.

Sistemele IA care utilizează manipularea comportamentală cognitivă și scorul social, vor fi interzise în UE, deoarece riscul lor este considerat inacceptabil. Legea interzice, de asemenea, utilizarea IA pentru acțiuni de poliție bazate pe profilare și sisteme care utilizează date biometrice, pentru a clasifica oamenii în funcție de categorii specifice, cum ar fi rasa, religia sau orientarea sexuală.

Organisme de cooronare

Pentru a asigura aplicarea corespunzătoare, sunt înființate mai multe organisme de conducere:

  • un birou IA din cadrul Comisiei Europene pentru a pune în aplicare normele comune în întreaga UE,
  • un grup științific de experți independenți pentru a sprijini activitățile de aplicare a legii,
  • un Consiliu IA cu statele membre' reprezentanți care să consilieze și să asiste Comisia și statele membre cu privire la aplicarea consecventă și eficace a Actului privind IA,
  • un forum consultativ pentru părțile interesate pentru a furniza expertiză tehnică Consiliului IA și Comisiei.

Sancțiuni

Amenzile pentru încălcările actului IA sunt stabilite ca procent din cifra de afaceri anuală globală a companiei contraveniente, din exercițiul financiar precedent, sau ca sumă predeterminată, oricare dintre acestea este mai mare. IMM-urile și întreprinderile nou-înființate fac obiectul unor amenzi administrative proporționale.

Transparență și protecția drepturilor fundamentale

Înainte ca un sistem IA cu risc ridicat să fie implementat de unele entități care furnizează servicii publice, impactul drepturilor fundamentale va trebui evaluat. Regulamentul prevede, de asemenea, o transparență sporită în ceea ce privește dezvoltarea și utilizarea sistemelor IA cu risc ridicat.

Sistemele IA cu risc ridicat, precum și anumiți utilizatori IA unui sistem IA cu risc ridicat, care sunt entități publice, vor trebui să fie înregistrați în baza de date a UE pentru sistemele IA cu risc ridicat, iar utilizatorii unui sistem de recunoaștere a emoțiilor vor trebui să informeze persoanele fizice atunci când sunt expuse unui astfel de sistem.

Măsuri de sprijinire a inovării

Actul IA prevede un cadru juridic favorabil inovării și vizează promovarea învățării în materie de reglementare bazate pe dovezi. Noua lege prevede că instrumentele de reglementare IA, care permit un mediu controlat pentru dezvoltarea, testarea și validarea sistemelor IA inovatoare, ar trebui să permită, de asemenea, testarea acestora în condiții reale, înainte de a fi lansate pentru utilizarea la nivelul UE.

Ce urmează

După semnarea de către președinții Parlamentului European și ai Consiliului, actul legislativ va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE în zilele următoare și va intra în vigoare la douăzeci de zile după această publicare. Noul regulament se va aplica la doi ani de la intrarea sa în vigoare, cu unele excepții pentru dispoziții specifice.