Companiile de tehnologie susțin că Australia s-a „grăbit” cu interdicția Social Media pentru copiii sub 16 ani
Companiile Big Tech au criticat vineri noua lege australiană care interzice accesul tinerilor sub 16 ani la rețelele sociale, afirmând că aceasta a fost „grăbită” în Parlament.
Australia a aprobat interzicerea rețelelor sociale pentru copii, iar legea obligă giganții tehnologici, de la Meta, proprietarul Instagram și Facebook, până la TikTok, să blocheze accesul minorilor sun 16 ani, sub amenințarea unor amenzi de până la 49,5 milioane de dolari australieni (32 de milioane de dolari).
TikTok a transmis într-un comunicat pentru Reuters că interdicția ar putea împinge tinerii către zone „mai întunecate” ale internetului (dark web n.r.).
„În viitor, este esențial ca Guvernul australian să colaboreze îndeaproape cu industria pentru a rezolva problemele create de acest proces grăbit. Ne dorim să lucrăm împreună pentru a proteja tinerii și a reduce consecințele neintenționate ale acestei legi pentru toți australienii”, a declarat compania.
Guvernul a avertizat Big Tech de luni de zile despre planurile sale și a anunțat pentru prima dată interdicția după o anchetă parlamentară la începutul acestui an, care a inclus mărturii ale părinților copiilor care s-au confruntat cu cyberbullying-ul.
Proiectul de lege a fost introdus în Parlament joia trecută și trimis unui comitet vineri, unde părțile interesate au avut la dispoziție 24 de ore pentru a depune observații. Legislația a fost adoptată joi, ca parte a unui pachet de 31 de proiecte de lege trecute în ultima zi a anului parlamentar.
Meta a criticat legea, susținând că a fost un „proces prestabilit”.
„Săptămâna trecută, un comitet a declarat că ‘legătura cauzală cu rețelele sociale pare neclară’ în ceea ce privește sănătatea mintală a tinerilor australieni, în timp ce săptămâna aceasta, raportul grăbit al comitetului din Senat a afirmat că rețelele sociale cauzează daune”, a precizat Meta într-un comunicat vineri dimineață.
Snap, compania-mamă a Snapchat, a declarat că legea lasă multe întrebări fără răspuns.
Sunita Bose, director executiv al Digital Industry Group, care include majoritatea companiilor de social media, a declarat că nimeni nu poate explica cum va funcționa legea în practică.
O lege controversată
Australia a adoptat joi o lege care interzice utilizarea rețelelor de socializare de către copiii sub 16 ani, după o dezbatere care a captivat întreaga țară. Este una dintre cele mai dure reglementări împotriva marilor companii de tehnologie.
Proiectul de lege transformă Australia într-un studiu de caz pentru un număr tot mai mare de Guverne care au setat sau intenționează să stabilească o limită de vârstă pentru utilizarea rețelelor de socializare, pe fondul preocupărilor legate de impactul acestora asupra sănătății mintale a tinerilor.
Țări precum Franța și unele state din SUA au adoptat legi care limitează accesul minorilor fără acordul părinților, însă interdicția propusă de Australia este absolută. O interdicție totală pentru copiii sub 14 ani din Florida este în prezent contestată în instanță pe motive de libertate de exprimare.
Adoptarea legii reprezintă un succes politic pentru premierul de centru-stânga Anthony Albanese, care se pregătește pentru alegerile din 2025, pe fondul scăderii popularității în sondaje. Deși interdicția a întâmpinat opoziție din partea activiștilor pentru confidențialitate și a unor grupuri pentru drepturile copiilor, 77% dintre australieni au susținut-o, conform ultimelor sondaje.
O națiune divizată
Pe parcursul anului 2024, o anchetă parlamentară a cuprins mărturii de la părinți ai căror copii au suferit din cauza hărțuirii online. Mass-media locală, condusă de News Corp, cel mai mare editor de ziare din Australia, a sprijinit interdicția printr-o campanie numită „Lăsați-i să fie copii”.
Cu toate acestea, activiștii pentru drepturile tinerilor și academicienii au avertizat că interdicția ar putea izola cei mai vulnerabili tineri, inclusiv adolescenții LGBTQIA+ sau migranții, de rețelele lor de sprijin. Comisia Australiană pentru Drepturile Omului a declarat că legea ar putea încălca drepturile tinerilor, interferând cu capacitatea lor de a participa la viața civică.
„Este încercarea unei generații mai în vârstă de a spune tinerilor cum ar trebui să funcționeze internetul pentru a se simți mai bine”, a declarat Sarah Hanson-Young, senator al Partidului Verzilor, într-o ședință a Senatului, chiar înainte ca proiectul de lege să fie aprobat cu 34 de voturi pentru și 19 împotrivă.
Australia versus companiile de tehnologie
Interdicția ar putea afecta relația Australiei cu aliatul său cheie, Statele Unite. Elon Musk, proprietarul X (fost Twitter), care joacă un rol central în administrația președintelui ales Donald Trump, a declarat într-o postare recentă că legea pare a fi „o metodă indirectă de a controla accesul la internet pentru toți australienii.”
„Este ca și cum am pune căruța înaintea calului”, a spus Sunita Bose, director general al Digital Industry Group. „Avem proiectul de lege, dar nu avem ghiduri din partea guvernului australian privind metodele corecte pe care platformele vor trebui să le folosească”, a adăugat Bose într-un interviu pentru Reuters.
Grupurile de părinți au susținut această lege. „Stabilirea unei limite de vârstă și oferirea controlului părinților este un punct de plecare”, a declarat Ali Halkic, un activist australian împotriva bullying-ului, al cărui fiu de 17 ani s-a sinucis în 2009 în urma hărțuirii pe rețelele de socializare.
„Pentru copiii de 10-15 ani (interdicția n.r.) va fi greu de gestionat, dar pentru următoarea generație care crește acum, cei de 7, 8 sau 9 ani, dacă nu știu ce sunt rețelele sociale, de ce ar conta?”, a adăugat el într-un interviu telefonic pentru Reuters.
În schimb, elevii au altă părere: „Va crea doar o generație de tineri mai pricepuți tehnologic în ocolirea acestor bariere”, a declarat o elevă de 16 ani. „Nu va avea efectele dorite”.