Viața după Brexit: Controalele la frontieră pun în pericol securitatea alimentară, avertizează comercianții de produse alimentare
Noile controale la frontieră impuse după Brexit (ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană) reduc opțiunile pentru consumatori și compromit securitatea alimentară a țării, avetizează retailerii de produse alimentare proaspete și fermierii.
O scrisoare comună din partea Consorțiului de Produse Proaspete (FPC) și Asociației Comerțului cu Produse Horticole (HTA) solicită o întâlnire de urgență cu Guvernul, pentru a discuta problemele persistente cu care se confruntă membrii lor în ceea ce privește importul de plante, flori, fructe și legume în cadrul actualului sistem de control la frontieră, scrie The Guardian.
Scrisoarea, trimisă de HTA, care reprezintă comercianții și fermierii, și FPC, care reprezintă 700 de furnizori și distribuitori de produse proaspete, vine la șase luni după introducerea în vigoare a noilor controale post-Brexit asupra produselor vegetale și animale care intră din Uniunea Europeană (UE) în Marea Britanie.
Începând cu 30 aprilie anul acesta, plantele, legumele, fructele și unele flori care intră în Marea Britanie din UE sunt supuse controalelor la frontieră. Înainte de această dată, plantele erau controlate la destinație, ceea ce permitea fermierilor să le depoziteze în medii propice. Modificările privind controlul la frontieră, implementate ca răspuns la controalele asupra exporturilor britanice către Europa, sunt menite să îmbunătățească biosecuritatea Marii Britanii și să prevină răspândirea bolilor.
Cu toate acestea, în scrisoare, cele două grupuri afirmă că comerțul cu fructele și legumele proaspete și cu produse necomestibile, inclusiv bulbii și semințele, s-a confruntat cu „provocări semnificative”, importatorii având de plătit costuri crescute, riscuri mai mari de întârzieri sau deteriorări ale comenzilor, precum și cu o birocrație anevoioasă.
În scrisoare se adaugă: „Această situație a dus la reducerea opțiunilor pentru consumatori, relații de afaceri tensionate, o reputație comercială deteriorată a Marii Britanii, încredere diminuată în procesele de la frontieră, compromiterea securității alimentare și întârzieri în atingerea obiectivelor noastre de mediu.”
Fermierii britanici depind, de asemenea, de importurile din UE, mulți dintre aceștia achiziționând semințe și plante de pe continent, care sunt apoi cultivate în Marea Britanie pentru a produce alimente.
La începutul acestui an, Uniunea Națională a Fermierilor a avertizat că fermierii se confruntă cu o „amenințare existențială” din cauza controalelor, avertizând că plantele ar putea fi supuse unor întârzieri îndelungate și ar putea fi deteriorate sau distruse, ceea ce ar putea afecta recoltele viitoare.
Asociația Producătorilor Britanici de Roșii a declarat în august că verificările îndelungate ale semințelor la frontieră amenință producția, în timp ce Asociația Producătorilor de Castraveți și Ardei (CPGA) a spus că întârzierile semnificative provoacă „decalări costisitoare ale recoltelor”.
Nigel Jenney, directorul executiv al Consorțiului de Produse Proaspete, a spus că acest lucru ar putea avea un impact major asupra securității alimentare și capacității cultivatorilor interni de a produce același nivel de alimente. „Producția din Marea Britanie [de fructe și legume] depinde de importurile eficiente și sigure a plantelor care nu sunt compromise la frontiera Marii Britanii, iar industria britanică de sere – și în special industria de roșii – este extrem de îngrijorată de strategia de frontieră și de riscul de contaminare a produselor”, a explicat el.
Ce solicită asociațiile
Scrisoarea prezintă, de asemenea, 10 acțiuni imediate din partea Guvernului, care ar putea îmbunătăți fluxul de mărfuri din UE în Marea Britanie, protejând totodată afacerile de costurile ridicate.
Acestea includ încheierea unui acord cu UE bazat pe recunoașterea reciprocă a standardelor, eliminarea barierelor din sistemul actual de control la frontieră care împiedică inspectorii să efectueze verificări după ora 17:00, solicitând totodată ca inspecțiile să respecte acordul de serviciu de patru ore stabilit de Guvern.
S-a solicitat, de asemenea, eliminarea taxei comune de utilizator de 145 lire la punctul de control la frontieră gestionat de Guvern în Sevington, Kent. Scrisoarea precizează că taxa ar trebui suspendată timp de 12 luni, pentru a fi efectuată o revizuire a impactului economic al politicii de frontieră.
Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Mediu, Alimente și Afaceri Rurale a declarat: „Protejarea biosecurității Marii Britanii rămâne una dintre prioritățile noastre și controalele asupra anumitor importuri sunt esențiale pentru a preveni focarele de boli care ar afecta grav aprovizionarea noastră cu alimente, mediul și comerțul viitor.
De la preluarea mandatului, miniștrii lucrează îndeaproape cu industria, partenerii comerciali și agenții pentru a minimiza perturbările. Acest lucru include resetarea relației noastre cu Europa și vizarea unui nou acord pentru a ne îmbunătăți legăturile comerciale.”